Smotra posvećena klasičnom instrumentu “Ubuntu Guitar Fest” zatvorena u Banjaluci

Milanka Mitrić
Smotra posvećena klasičnom instrumentu “Ubuntu Guitar Fest” zatvorena u Banjaluci

BANjALUKA - Koncertom pobjednika festivala i mladog gitariste Borisa Popovića, u Muzeju savremene umjetnosti RS završen je Međunarodni festival klasične gitare “Ubuntu Guitar Fest”.

Tokom tri dana organizovana su takmičenja za učenike osnovnih i srednjih škola, održavana masterklas predavanja i radionice, a večernji termini bili su predviđeni za nastupe profesionalnih muzičara regiona. Ova smotra posvećena klasičnoj gitari, kroz sve programe, uspjela je da ujedini ljubitelje gitare, kao i one kojima je gitara instrument koji su izabrali da izuče i svoje znanje dovedu na jedan viši nivo.

- Impresioniran sam koncertnom dvoranom, studentima, domaćinima i organizacijom prvog  “Ubuntu Guitar Fest” u Banjaluci. Ovo je prvo izdanje i neka ih bude još - naveo je slovenački gitarista Jure Cerkovnik, koji je nastupio na otvaranju festivala, u Banskom dvoru Kulturnom centru.

Druge festivalske večeri održan je koncert Gorana Krivokapića.

Festival je zamišljen kao događaj koji za cilj ima promociju zvuka gitare, uz uvezivanje profesionalnih muzičara i učenika, usmjereno ka napredovanju kroz muziku.

Događaj je nastao u organizaciji Asocijacije gitarista “102 žice”. Asocijacija je osnovana 2015. godine u Banjaluci. Promoviše umjetničku muziku i daje doprinos kulturi i umjetnosti te omogućuje stručno usavršavanje učenicima, studentima, ali i profesionalcima.

U okviru festivala održana su takmičenja učenika u pet kategorija, a najbolji izabrani predstavljeni su i nagrađeni na zatvaranju festivala u Muzeju savremene umjetnosti RS.

Na dnevnom programu organizovani su masterklasovi, predavanja, takmičenja i promocija gitare kao instrumenta.
- Masterklasovi su poseban vid gitarske obuke, pri kojoj gitarista sat provede sa polaznikom, sluša njegovo sviranje i pomaže mu da svoj muzički izraz unaprijedi. Masterklasove su držali Goran Krivokapić, Jure Cerkovnik, Zoran Krajišnik, Darko Karajić, Belma Tuzović-Mujkić, Medina Arnautović, Stevan Jović, Igor Motl, Sandra Santrač, Nataša Jokić, Violeta Lučić i Sunčica Trkulja - naznačili su organizatori.
Predavanje “Barokna muzika danas” Darka Karajića i predstavljanje instrumenata graditelja gitara iz Banjaluke Zorana Kuvača održani su u okviru dnevnog programa festivala.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana