Скадарлија добила ново обиљежје – откривен споменик Томи Здравковићу

GS
Foto: Tanjug

Споменик српском кантаутору, умјетнику и пјевачу народне музике Томи Здравковићу открили су данас у Скадарлији чланови његове породице заједно са градоначелником Београда Александром Шапићем и предсједником СДП Србије Расимом Љајићем.

Иницијативу за постављање споменика Расим Љајић је поднео пре тачно две године и два дана. Тада рекао да ће споменик бити симбол једне културе у једној земљи која је нестала управо 1991. године када је Тома преминуо, а да је Тома јединствена појава о чему говори и чињеница да су његове пјесме на једнак начин доживљаване од Триглава до Ђевђелије.

„Ово је споменик свим Бранкама, Данкама, Јеленама, Љиљанама, свим палмама на обали мора, свим проклетим недељама, кафанама, споменик свим Томиним песмама, тим временима, али и Томи Здравковићу као човеку”, нагласио је Љајић приликом откривања споменика.

Истакао је да откривени споменик слави најприје великог умјетника, текстописца, ствараоца па тек онда пјевача, значајног за цијелу Србију, али и онај велики простор на коме је стварао.

Захвалио је и бившим и садашњим челницима Града Београда јер су, како је рекао, у једној транспарентној атмосфери помогли да се испуне све законске обавезе како би се реализовала иницијатива коју је подржало више хиљада грађана Београда, али и много оних широм Србије.

„Велика ми је част да за време свог мандата присуствујем овом важном догађају и за Београд и Србију. Тома је симбол једног времена, културе и душе српског народа. Број људи који се данас сакупио показује колико је Тома важан за Србију и дух српског народа који је он на себи својствен начин успевао да је пренесе кроз своје песме", рекао је Александар Шапић приликом откривања и додао да ће Скадарлија сасвим сигурно у будућности бити препозната као „Томина улица".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана