Skadarlija dobila novo obilježje – otkriven spomenik Tomi Zdravkoviću

GS
Foto: Tanjug

Spomenik srpskom kantautoru, umjetniku i pjevaču narodne muzike Tomi Zdravkoviću otkrili su danas u Skadarliji članovi njegove porodice zajedno sa gradonačelnikom Beograda Aleksandrom Šapićem i predsjednikom SDP Srbije Rasimom Ljajićem.

Inicijativu za postavljanje spomenika Rasim Ljajić je podneo pre tačno dve godine i dva dana. Tada rekao da će spomenik biti simbol jedne kulture u jednoj zemlji koja je nestala upravo 1991. godine kada je Toma preminuo, a da je Toma jedinstvena pojava o čemu govori i činjenica da su njegove pjesme na jednak način doživljavane od Triglava do Đevđelije.

„Ovo je spomenik svim Brankama, Dankama, Jelenama, Ljiljanama, svim palmama na obali mora, svim prokletim nedeljama, kafanama, spomenik svim Tominim pesmama, tim vremenima, ali i Tomi Zdravkoviću kao čoveku”, naglasio je Ljajić prilikom otkrivanja spomenika.

Istakao je da otkriveni spomenik slavi najprije velikog umjetnika, tekstopisca, stvaraoca pa tek onda pjevača, značajnog za cijelu Srbiju, ali i onaj veliki prostor na kome je stvarao.

Zahvalio je i bivšim i sadašnjim čelnicima Grada Beograda jer su, kako je rekao, u jednoj transparentnoj atmosferi pomogli da se ispune sve zakonske obaveze kako bi se realizovala inicijativa koju je podržalo više hiljada građana Beograda, ali i mnogo onih širom Srbije.

„Velika mi je čast da za vreme svog mandata prisustvujem ovom važnom događaju i za Beograd i Srbiju. Toma je simbol jednog vremena, kulture i duše srpskog naroda. Broj ljudi koji se danas sakupio pokazuje koliko je Toma važan za Srbiju i duh srpskog naroda koji je on na sebi svojstven način uspevao da je prenese kroz svoje pesme", rekao je Aleksandar Šapić prilikom otkrivanja i dodao da će Skadarlija sasvim sigurno u budućnosti biti prepoznata kao „Tomina ulica".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana