Сања Долежал, пјевачица “Нових фосила”, за “Глас Српске”: Пјесма остаје и кад нас више не буде

Миланка Митрић
Сања Долежал, пјевачица “Нових фосила”, за “Глас Српске”: Пјесма остаје и кад нас више не буде

Веселимо се концерту, јер дуго нисмо били у Бањалуци пред нашом публиком. Свакако припремамо посебну плеј-листу са свим великим хитовима које наша публика воли и очекује.

Овако је разговор за “Глас Српске” започела пјевачица састава “Нови фосили” Сања Долежал најављујући концерт који ће бити одржан 1. септембра на бањалучкој тврђави Кастел. Тада ће она, Маринко Колнаго  и Владимир Кочиш Зец извести хитове популарног састава чија музика је обиљежила животе многих генерација на простору бивше Југославије.

- Обећавам пуно радости, весеља и емоција, као у добра стара времена - додала је Долежалова.

ГЛАС: “Присјетите се добрих старих времена уз препознатљиве звукове који су обиљежили неколико генерација” стоји у најави концерта. Од почетака “Нових фосила” до данас да ли сте могли да очекујете да ћете да оставите траг на толико различитих генерација и људи?

ДОЛЕЖАЛ:  Кад ствараш пјесме и изводиш их пред публиком у почетку, никад не знаш хоће ли остати тако дуго. Нисмо о томе размишљали, али смо срећни да се наше пјесме слушају већ годинама.

ГЛАС: Зашто је музика “Нових фосила” и данас слушана, пјевана и вољена, уз промјене састава, времена и разних друштвених околности?

ДОЛЕЖАЛ:  Прије свега, то су изврсне пјесме, мелодије и прекрасни стихови. Вријеме није избрисало њихову вриједност, као ни околности које су се догађале ових 54 године колико група траје. Увијек је, у суштини, најважнија пјесма. Она остаје и када нас више не буде.

ГЛАС: Како су настале све те пјесме које сада имају одлике бесмртних мелодија и каква осјећања и сјећања вас вежу након сваког новог извођења?

ДОЛЕЖАЛ:  Највећи дио пјесама, музике, је написао генијални Рајко Дујмић. Стихове су писали разни текстописци. Многе су од тих пјесама лично су везане причом за некога од нас, највише за Рајка. Уз неке пјесме осјећам узбуђење кад их изводим као и први пут када сам их чула.

ГЛАС: Како посматрате музику која настаје у овом времену? Колико је некоме, ко тек почиње да пјева и ствара, тешко изаћи на површину у мору садржаја?

ДОЛЕЖАЛ:  Друга су времена, потпуно нова и другачија технологија. Већ одавно музика не настаје у гаражи, уз инструменте. Данас је ствара човјек уз рачунар који одсвира све дионице. Технологија је омогућила да многи код куће стварају музику и истог је трена поставе на интернет. Велика је гужва, хрпа материјала и није лако искочити и бити запажен. Да данас започињем каријеру, заиста не знам како бих се снашла.

ГЛАС: Колико музика сада мијења свијет? Да ли је то више чинила раније? Шта се промијенило?

ДОЛЕЖАЛ:  Добра музика, добре ријечи, свакако шаљу поруку. Не знам мијењају ли свијет, мислим да то никада није радила. Али да потиче на размишљање, то свакако.

ГЛАС: Шта бисте, у ствари, рекли свакоме ко данас посвећено свира и наступа, која је тајна остајања на сцени више од пола вијека?

ДОЛЕЖАЛ: Немам прави савјет, осим - остати свој. Многи копирају, иду за трендовима и опонашају друге. Данас је аутентичност једина могућност за искакање у “копи пејст” свијету.

Књига

ГЛАС: С обзиром на то да у историјату “Нових фосила” постоји мноштво како познатих тако и неиспричаних прича, да ли обожаваоци могу да очекују те приче обједињене у књизи? И да ли бисте могли да нам откријете нешто о томе?

ДОЛЕЖАЛ:  Књигу је започео да пише наш дугогодишњи пријатељ и сарадник, аутор многих наших стихова Марио Михаљевић. За сада је само у грубим нацртима, али јако нам се свидјела идеја. Духовито испричане приче, живот који смо проживјели. Једино што ме брине је да људи вјероватно неће вјеровати какве смо глупости радили.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана