Sanja Doležal, pjevačica “Novih fosila”, za “Glas Srpske”: Pjesma ostaje i kad nas više ne bude

Milanka Mitrić
Sanja Doležal, pjevačica “Novih fosila”, za “Glas Srpske”: Pjesma ostaje i kad nas više ne bude

Veselimo se koncertu, jer dugo nismo bili u Banjaluci pred našom publikom. Svakako pripremamo posebnu plej-listu sa svim velikim hitovima koje naša publika voli i očekuje.

Ovako je razgovor za “Glas Srpske” započela pjevačica sastava “Novi fosili” Sanja Doležal najavljujući koncert koji će biti održan 1. septembra na banjalučkoj tvrđavi Kastel. Tada će ona, Marinko Kolnago  i Vladimir Kočiš Zec izvesti hitove popularnog sastava čija muzika je obilježila živote mnogih generacija na prostoru bivše Jugoslavije.

- Obećavam puno radosti, veselja i emocija, kao u dobra stara vremena - dodala je Doležalova.

GLAS: “Prisjetite se dobrih starih vremena uz prepoznatljive zvukove koji su obilježili nekoliko generacija” stoji u najavi koncerta. Od početaka “Novih fosila” do danas da li ste mogli da očekujete da ćete da ostavite trag na toliko različitih generacija i ljudi?

DOLEŽAL:  Kad stvaraš pjesme i izvodiš ih pred publikom u početku, nikad ne znaš hoće li ostati tako dugo. Nismo o tome razmišljali, ali smo srećni da se naše pjesme slušaju već godinama.

GLAS: Zašto je muzika “Novih fosila” i danas slušana, pjevana i voljena, uz promjene sastava, vremena i raznih društvenih okolnosti?

DOLEŽAL:  Prije svega, to su izvrsne pjesme, melodije i prekrasni stihovi. Vrijeme nije izbrisalo njihovu vrijednost, kao ni okolnosti koje su se događale ovih 54 godine koliko grupa traje. Uvijek je, u suštini, najvažnija pjesma. Ona ostaje i kada nas više ne bude.

GLAS: Kako su nastale sve te pjesme koje sada imaju odlike besmrtnih melodija i kakva osjećanja i sjećanja vas vežu nakon svakog novog izvođenja?

DOLEŽAL:  Najveći dio pjesama, muzike, je napisao genijalni Rajko Dujmić. Stihove su pisali razni tekstopisci. Mnoge su od tih pjesama lično su vezane pričom za nekoga od nas, najviše za Rajka. Uz neke pjesme osjećam uzbuđenje kad ih izvodim kao i prvi put kada sam ih čula.

GLAS: Kako posmatrate muziku koja nastaje u ovom vremenu? Koliko je nekome, ko tek počinje da pjeva i stvara, teško izaći na površinu u moru sadržaja?

DOLEŽAL:  Druga su vremena, potpuno nova i drugačija tehnologija. Već odavno muzika ne nastaje u garaži, uz instrumente. Danas je stvara čovjek uz računar koji odsvira sve dionice. Tehnologija je omogućila da mnogi kod kuće stvaraju muziku i istog je trena postave na internet. Velika je gužva, hrpa materijala i nije lako iskočiti i biti zapažen. Da danas započinjem karijeru, zaista ne znam kako bih se snašla.

GLAS: Koliko muzika sada mijenja svijet? Da li je to više činila ranije? Šta se promijenilo?

DOLEŽAL:  Dobra muzika, dobre riječi, svakako šalju poruku. Ne znam mijenjaju li svijet, mislim da to nikada nije radila. Ali da potiče na razmišljanje, to svakako.

GLAS: Šta biste, u stvari, rekli svakome ko danas posvećeno svira i nastupa, koja je tajna ostajanja na sceni više od pola vijeka?

DOLEŽAL: Nemam pravi savjet, osim - ostati svoj. Mnogi kopiraju, idu za trendovima i oponašaju druge. Danas je autentičnost jedina mogućnost za iskakanje u “kopi pejst” svijetu.

Knjiga

GLAS: S obzirom na to da u istorijatu “Novih fosila” postoji mnoštvo kako poznatih tako i neispričanih priča, da li obožavaoci mogu da očekuju te priče objedinjene u knjizi? I da li biste mogli da nam otkrijete nešto o tome?

DOLEŽAL:  Knjigu je započeo da piše naš dugogodišnji prijatelj i saradnik, autor mnogih naših stihova Mario Mihaljević. Za sada je samo u grubim nacrtima, ali jako nam se svidjela ideja. Duhovito ispričane priče, život koji smo proživjeli. Jedino što me brine je da ljudi vjerovatno neće vjerovati kakve smo gluposti radili.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana