Шабан Бајрамовић постаје дио џез и блуз музеја у Америци

Танјуг
Шабан Бајрамовић постаје дио џез и блуз музеја у Америци

Чувени Delta Mississipi Blues Museum упутио је писмо пројект менаџеру Нишвилле џез фестивала у САД Јелени Ивањац, у којим изражава намјеру да се организује поставка о српском музичару “Шабану Бајрамовићу”, који би тиме постао први Србин и Ром у свијету који је дио њихове поставке.

Delta Mississipi Blues Museum је легат за најпознатије блуз музичаре из САД, посебно оне потекле из Delta Mississipiја.

Ови музичари су били језгро читавог блуза и џез стилова који су се касније раширили по цијелој САД и извршили утицај на свјетску музику.

Поред Delta Mississipi Blues музеја, жељу за сличном поставком показало још неколико блуз музеја, као и музеј у Њу Орлеансу - најчувенији џез музеј, чији је директор Грег Ламбси, с којим се директор Нишвиллеа Иван Благојевић срео у Њу Орлеансу - потврдио долазак на Нишвилле, који ће се одржати од 6.до 15. августа.

“Током Ламбсијевог боравка у Нишу разговараћемо и о формирањау спомен-собе Шабана Бајрамовића у музеју џеза у Њу Орлеансу с репликом статуе Шабана Бајрамовића, постављеном на нишавском кеју” изјавио је директор Нишвила Иван Благојевић.

У поменутим музејима биће снимани дијелови документарног филма “Ја сам Шабан” продуцента и вишеструко награђиваног редитеља Вељка Мирковића, а у копродукцији “Optimistic film” и “Нишвилле jazz фестивала”.

“Ја сам Шабан” је прича о јединственом ромском музичару и његовом животу, испричана из угла оних који су га познавали, оних који су радили с њим, оних који су му се дивили и пјевали његове пјесме њему у част, али и оних који су знали и његове страсти према животу и слободи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана