Рок легенде, група “Квин” продаје каталог за 1,1 милијарду долара: Посао у краљевском стилу

Бранислав Предојевић
Рок легенде, група “Квин” продаје каталог за 1,1 милијарду долара: Посао у краљевском стилу

ЛОНДОН - Легендарни британски бенд “Queen” продаје свој музички каталог за процијењену 1,1 милијарду долара, што је апсолутни рекорд у музичкој индустрији до сада.

Британске рок иконе су наводно у раној фази продаје свог обимног каталога и ако договор прође, то би означило највећу продају каталога за једног умјетника у историји, више него удвостручивши досадашњи рекорд Бруса Спрингстина у вриједности од 500 милиона долара 2021.

Ако буде постигнут договор новац ће бити подијељен између задужбине Фредија Меркјурија и преживјелих колега из бенда Брајана Меја, Роџера Тејлора и Џона Дикона, који посједују ауторска права на музику групе.

Неколико великих музичких компанија, укључујући “Јуниверзал”, борило се за потенцијалну аквизицију, заједно са приватним фондовима и дионичким групама. Једна од могућих компликација је чињеница да “Дизни”, који има уговор о глобалној дистрибуцији са “Јуниверзалом”, тренутно посједује каталог бенда у Сјеверној Америци.

Са друге стране нема сумње у комерцијалну испалтивост дискографије “Квина”, која се састоји од 15 студијских албума, 10 лајв албума и два албума са филмском музиком. Бенд је продао 300 милиона плоча широм свијета и ушао у девет топ 20 хитова на “Билборд хот 100” листу, укључујући двије топ један пјесме “Another One Bites the Dust” и “Crazy Little Thing Called Love”.

Сам бенд је уживао у великом порасту у стриминг и физичкој продаји након објављивања биографског филма “Боемска рапсодија” из 2018. године, који је зарадио више од 910 милиона долара широм свијета, уз буџет од отприлике 50 милиона долара, што је свакако подигло цијену комплетног каталога.

Корпорација у власништву бенда, “Квин продукција” остварила је рекордне приходе од 72,77 милиона фунти (приближно 89,84 милиона долара) у 2019. години и 39,19 милиона фунти (око 48,38 милиона долара) у 2021. години, при чему скоро све накнаде долазе од продаје музике.

Бројеви

Бројни музичари су током пандемије одлучили да продају сопствене каталоге, како због слабе продаје физичких носача и одсуства концерата, тако и због малих процената зараде од стримовања музике. Осим Спрингстина, који је направио договор тежак пола милијарде долара са “Сонијем”, слично је урадио и Боб Дилан, који је продао права за 300 милиона долара. Насљедници Дејвида Боувија су то учинили за 250 милиона долара, као и Стинг, Нил Јанг је направио договор тежак 150 милиона долара, као и бројни други умјетници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана