Rok legende, grupa “Kvin” prodaje katalog za 1,1 milijardu dolara: Posao u kraljevskom stilu

Branislav Predojević
Rok legende, grupa “Kvin” prodaje katalog za 1,1 milijardu dolara: Posao u kraljevskom stilu

LONDON - Legendarni britanski bend “Queen” prodaje svoj muzički katalog za procijenjenu 1,1 milijardu dolara, što je apsolutni rekord u muzičkoj industriji do sada.

Britanske rok ikone su navodno u ranoj fazi prodaje svog obimnog kataloga i ako dogovor prođe, to bi označilo najveću prodaju kataloga za jednog umjetnika u istoriji, više nego udvostručivši dosadašnji rekord Brusa Springstina u vrijednosti od 500 miliona dolara 2021.

Ako bude postignut dogovor novac će biti podijeljen između zadužbine Fredija Merkjurija i preživjelih kolega iz benda Brajana Meja, Rodžera Tejlora i Džona Dikona, koji posjeduju autorska prava na muziku grupe.

Nekoliko velikih muzičkih kompanija, uključujući “Juniverzal”, borilo se za potencijalnu akviziciju, zajedno sa privatnim fondovima i dioničkim grupama. Jedna od mogućih komplikacija je činjenica da “Dizni”, koji ima ugovor o globalnoj distribuciji sa “Juniverzalom”, trenutno posjeduje katalog benda u Sjevernoj Americi.

Sa druge strane nema sumnje u komercijalnu ispaltivost diskografije “Kvina”, koja se sastoji od 15 studijskih albuma, 10 lajv albuma i dva albuma sa filmskom muzikom. Bend je prodao 300 miliona ploča širom svijeta i ušao u devet top 20 hitova na “Bilbord hot 100” listu, uključujući dvije top jedan pjesme “Another One Bites the Dust” i “Crazy Little Thing Called Love”.

Sam bend je uživao u velikom porastu u striming i fizičkoj prodaji nakon objavljivanja biografskog filma “Boemska rapsodija” iz 2018. godine, koji je zaradio više od 910 miliona dolara širom svijeta, uz budžet od otprilike 50 miliona dolara, što je svakako podiglo cijenu kompletnog kataloga.

Korporacija u vlasništvu benda, “Kvin produkcija” ostvarila je rekordne prihode od 72,77 miliona funti (približno 89,84 miliona dolara) u 2019. godini i 39,19 miliona funti (oko 48,38 miliona dolara) u 2021. godini, pri čemu skoro sve naknade dolaze od prodaje muzike.

Brojevi

Brojni muzičari su tokom pandemije odlučili da prodaju sopstvene kataloge, kako zbog slabe prodaje fizičkih nosača i odsustva koncerata, tako i zbog malih procenata zarade od strimovanja muzike. Osim Springstina, koji je napravio dogovor težak pola milijarde dolara sa “Sonijem”, slično je uradio i Bob Dilan, koji je prodao prava za 300 miliona dolara. Nasljednici Dejvida Bouvija su to učinili za 250 miliona dolara, kao i Sting, Nil Jang je napravio dogovor težak 150 miliona dolara, kao i brojni drugi umjetnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana