Рекордних 50 ансамбала на фестивалу "Мајске музичке свечаности"

Срна
Рекордних 50 ансамбала на фестивалу "Мајске музичке свечаности"

БИЈЕЉИНА - У Бијељини је данас почео 20. Хорски фестивал "Мајске музичке свечаности" у организацији Српског пјевачког друштва "Србадија" који је у јубиларној години окупио рекордих 50 ансамбала и 37 соло пјевача, рекао је Срни портпарол "Србадије" Стеван Чукић.

Због пандемије вируса корона фестивал се другу годину одржава онлајн, а учествују ансамбли и соло пјевачи из Украјине, Пољске, Словеније, Сјеверне Македоније, Бугарске, Србије, Црне Горе, Хрватске и БиХ.

"Новина је увођење категорије поп и џез, због све веће заинтересованости ансамбала који се баве извођењем поп и џез музике прилагођене хорском извођењу", навео је Чукић.

Према његовим ријечима, чланови жирија боравиће у Бијељини гдје ће преслушати снимке, а резултати по такмичарским категоријама биће проглашени 15. и 16. маја и то ће се обавити живим укључењима на друштвеним мрежама.

"Хор Србадија је високорангиран на Свјетској ранг-листи хорова и најбоље је рангиран хор из региона, па је својим угледом и бројним међународним наградама успио привући реномиране хорове и најугледније диригенте из свијета хорске музике", истакао је Чукић.

Он је додао да је у протеклих 19 година Хорски фестивал у Бијељини "Мајске музичке свечаности" окупио више од 600 хорова и 40.000 хорских пјевача.

Чукић је најавио да ће "Србадија" 27. јуна премијерно у Бијељини извести оперу "Кнез Иво од Семберије", а дириговаће Јелена Тракиловић.

Аутор опере је Исидор Бајић, а написана је на текст Бранислава Нушића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана