Rekordnih 50 ansambala na festivalu "Majske muzičke svečanosti"

Srna
Rekordnih 50 ansambala na festivalu "Majske muzičke svečanosti"

BIJELjINA - U Bijeljini je danas počeo 20. Horski festival "Majske muzičke svečanosti" u organizaciji Srpskog pjevačkog društva "Srbadija" koji je u jubilarnoj godini okupio rekordih 50 ansambala i 37 solo pjevača, rekao je Srni portparol "Srbadije" Stevan Čukić.

Zbog pandemije virusa korona festival se drugu godinu održava onlajn, a učestvuju ansambli i solo pjevači iz Ukrajine, Poljske, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Bugarske, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH.

"Novina je uvođenje kategorije pop i džez, zbog sve veće zainteresovanosti ansambala koji se bave izvođenjem pop i džez muzike prilagođene horskom izvođenju", naveo je Čukić.

Prema njegovim riječima, članovi žirija boraviće u Bijeljini gdje će preslušati snimke, a rezultati po takmičarskim kategorijama biće proglašeni 15. i 16. maja i to će se obaviti živim uključenjima na društvenim mrežama.

"Hor Srbadija je visokorangiran na Svjetskoj rang-listi horova i najbolje je rangiran hor iz regiona, pa je svojim ugledom i brojnim međunarodnim nagradama uspio privući renomirane horove i najuglednije dirigente iz svijeta horske muzike", istakao je Čukić.

On je dodao da je u proteklih 19 godina Horski festival u Bijeljini "Majske muzičke svečanosti" okupio više od 600 horova i 40.000 horskih pjevača.

Čukić je najavio da će "Srbadija" 27. juna premijerno u Bijeljini izvesti operu "Knez Ivo od Semberije", a dirigovaće Jelena Trakilović.

Autor opere je Isidor Bajić, a napisana je na tekst Branislava Nušića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana