Преминуо пјевач рок групе “Алиса”

Танјуг
Преминуо пјевач рок групе “Алиса”

БЕОГРАД – Рок пјевач Мирослав Живановић Пиле, познат као фронтмен београдског бенда “Алиса”, данас је преминуо послије дуге и тешке болести, саопштило је Удружење музичара џеза, забавне и рок музике Србије

“Са великом тугом вас обавештавамо да је данас преминуо лидер бенда "Алиса", Мирослав Живановић - Пиле. Саучешће породици”, објављено је на Фејсбук страници овог Удружења.

Прву вијест о смрти је објавио оригинални члан овог рок састава, бубњар Предраг Педја Цветковић.  

“Драги пријатељи, са великом тугом вас обавештавам да је данас преминуо мој пријатељ, брат и лидер нашег бенда "Алиса", Мирослав Живановић - Пиле. Почивај у миру, пријатељу мој, са твојим анђеоским гласом, достојним небеском своду”, опростио се Цветковић од свог колеге пјевача. 

Подсјетимо, “Алиса” је српски и југословенски поп рок бенд из Београда, основан 1984. године. 

Групу су у оригиналу чинили: Мирослав Пиле Живановић (вокал), Предраг Педја Цветковић (бубањ), Александар Кићановић (клавијатуре), Зоран Јанчески (гитара) и Марко Главан (бас гитара).

Ширу популарност у СФРЈ стекли су крајем осамдесетих година, а изненада су престали са радом 1990. године. Бенд се на кратко окупио у периоду од 2001. до 2002. године како би издао албум назива баш као и бенд - “Алиса”.

Након тога рок састав је почео са радом 2017, а наредне године објавио је музички видео-спот и песму “Пијане ноћи”.

Повратак на сцену “Алиса” је најављивала прошлих година, што се десило у пуном замаху 2022. године, када су објавили двоструки компилацијски албум “Најбоље из земље чуда”.

Тада су гостовали на разним фестивалима и манифестацијама, и имали успјешан самосталан концерт у Великој сали Дома омладине Београда, у децембру 2022.

За свој рад добили су велики број признања и награда, а широј јавности познати су по хит пјесмама “Сања”, “Кестен”, “После девет година”, “1389 (Неће Фата сина Бајазита)”, “Да ли си чула песму уморних славуја?”, “Скидам кошуљу да легнем”. 

Објавили су пет студијских албума – “Алиса” (1985), “Да ли си чула песму уморних славуја?” (1987), “Хиљаду тона љубави” (1988), “Глупо је спавати док свира рокенрол” (1989), “Алиса” (2001), две компилације -  “Златна колекција” (1996) и споменути “Најбоље из земље чуда” (дупли албум, 2022), а гостовали су на разним издањима и сарађивали су са многим музичарима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана