Преминула Тина Тарнер : Краљица рока умрла у 83. години

GS
Преминула Тина Тарнер : Краљица рока умрла у 83. години

Пјевачица Тина Тарнер умрла је у 83. години, саопштио је њен портпарол.

Њен представник је у изјавио рекао:

„Тина Тарнер, ‘Краљица рокенрола’ умрла је данас у 83. години након дуге болести у свом дому у Куснахту код Цириха, у Швајцарској“.

Посљедњих година, борила се са посљедицама рака цријева, који јој је дијагностикован 2016. године, док јој је 2017. године трансплантован бубрег.

Тарнерова је стекла славу и постала је један од највећих извођача на свијету као соло умјетник и једна од кључних поп икона 1980-их година.

Тарнерова је потврдила и појачала улогу Афроамериканки у рокенролу, дефинишући еру музике у којој је стварала до те мере да је Мик Џегер признао да му је била инспирација.

Послије двије деценије рада са својим мужем, за којег се испоставило да има насилан карактер, Ајком Тарнером, кренула је кроз каријеру сама и – послије неколико неуспешних почетака – постала је једна од кључних поп икона 1980-их са албумом Прајват денсер.

Њен живот је забиљежен у три мемоара, биографском филму, џубокс мјузиклу, а 2021. године у документарном филму Тина.

Краљица рокенрола 1974. посетила је Београд, како би одржала свој први концерт у тадашњој Југославији. Тина Тарнер је уживала у најљепшим српским јелима у Скадарлији, била је посебно одушевљена ћевапима.

Tina Turner eating ćevapi in Belgrade's bohemian quarter (1974)
by u/ImagesOfNetwork in imagesofthe1970s

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана