Preminula Tina Tarner : Kraljica roka umrla u 83. godini

GS
Preminula Tina Tarner : Kraljica roka umrla u 83. godini

Pjevačica Tina Tarner umrla je u 83. godini, saopštio je njen portparol.

Njen predstavnik je u izjavio rekao:

„Tina Tarner, ‘Kraljica rokenrola’ umrla je danas u 83. godini nakon duge bolesti u svom domu u Kusnahtu kod Ciriha, u Švajcarskoj“.

Posljednjih godina, borila se sa posljedicama raka crijeva, koji joj je dijagnostikovan 2016. godine, dok joj je 2017. godine transplantovan bubreg.

Tarnerova je stekla slavu i postala je jedan od najvećih izvođača na svijetu kao solo umjetnik i jedna od ključnih pop ikona 1980-ih godina.

Tarnerova je potvrdila i pojačala ulogu Afroamerikanki u rokenrolu, definišući eru muzike u kojoj je stvarala do te mere da je Mik Džeger priznao da mu je bila inspiracija.

Poslije dvije decenije rada sa svojim mužem, za kojeg se ispostavilo da ima nasilan karakter, Ajkom Tarnerom, krenula je kroz karijeru sama i – poslije nekoliko neuspešnih početaka – postala je jedna od ključnih pop ikona 1980-ih sa albumom Prajvat denser.

Njen život je zabilježen u tri memoara, biografskom filmu, džuboks mjuziklu, a 2021. godine u dokumentarnom filmu Tina.

Kraljica rokenrola 1974. posetila je Beograd, kako bi održala svoj prvi koncert u tadašnjoj Jugoslaviji. Tina Tarner je uživala u najljepšim srpskim jelima u Skadarliji, bila je posebno oduševljena ćevapima.

Tina Turner eating ćevapi in Belgrade's bohemian quarter (1974)
by u/ImagesOfNetwork in imagesofthe1970s

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana