Преминула краљица бразилске музике Аштруд Жилберто

Б. П.
Преминула краљица бразилске музике Аштруд Жилберто

РИО ДЕ ЖАНЕРИО - Бразилска дива Аштруд Жилберто позната као пјевачица чији глас сви знају из најпопуларније верзије песме “The Girl from Ipanema”, преминула је у 84. години.

Рођена је као Аштруд Вејнерт 1940. године у Бахији и одрасла у Рио де Жанеиру, а удала се за музичара Жоаа Жилберта 1959. године. Пратила га је до Њујорка и тамо је постала дио историје.

Он је снимао са Стеном Гецом и Антониом Карлосом Жобимом, а продуцент је хтео неког да на енглеском отпјева пјесму „The Girl from Ipanema”, како би снимак био пријемчивији публици у Сједињеним Америчким Државама.

Аштруд, која није имала никакво искуство у музици, била је једина која је говорила енглески језик и тако је одлучено да она пјева у дуету са својим мужем, за шта је добила само мизерни хонорар. Када је касније пјесма измјењена тако да су избачени дијелови на португалском језику, издана је као сингл са само њеним гласом, постала је велики хит 1964. године. Пјесма је награђена “Гремијем” и она је била номинована за најбољи женски глас, а исте године се развела од мужа и наставила на турнеју са Гецом и његовим бендом.

https://youtu.be/_1uEy-n4IsU

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана