Preminula kraljica brazilske muzike Aštrud Žilberto

B. P.
Preminula kraljica brazilske muzike Aštrud Žilberto

RIO DE ŽANERIO - Brazilska diva Aštrud Žilberto poznata kao pjevačica čiji glas svi znaju iz najpopularnije verzije pesme “The Girl from Ipanema”, preminula je u 84. godini.

Rođena je kao Aštrud Vejnert 1940. godine u Bahiji i odrasla u Rio de Žaneiru, a udala se za muzičara Žoaa Žilberta 1959. godine. Pratila ga je do Njujorka i tamo je postala dio istorije.

On je snimao sa Stenom Gecom i Antoniom Karlosom Žobimom, a producent je hteo nekog da na engleskom otpjeva pjesmu „The Girl from Ipanema”, kako bi snimak bio prijemčiviji publici u Sjedinjenim Američkim Državama.

Aštrud, koja nije imala nikakvo iskustvo u muzici, bila je jedina koja je govorila engleski jezik i tako je odlučeno da ona pjeva u duetu sa svojim mužem, za šta je dobila samo mizerni honorar. Kada je kasnije pjesma izmjenjena tako da su izbačeni dijelovi na portugalskom jeziku, izdana je kao singl sa samo njenim glasom, postala je veliki hit 1964. godine. Pjesma je nagrađena “Gremijem” i ona je bila nominovana za najbolji ženski glas, a iste godine se razvela od muža i nastavila na turneju sa Gecom i njegovim bendom.

https://youtu.be/_1uEy-n4IsU

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana