Пијанисткиње Жељка Јованић и Сњежана Поповић Вулета наступају у Француској: Фестивали повезују и обогаћују

Миланка Митрић
Пијанисткиње Жељка Јованић и Сњежана Поповић Вулета наступају у Француској: Фестивали повезују и обогаћују

БАЊАЛУКА - Наоружани стрпљењем, храброшћу и жељом да свирамо пред публиком, све концерте који су били у плану одржали смо. Некада се дешавало да и за по неколико мјесеци термин буде помјерен, али сваки концерт је одсвиран.

Казала је ово за “Глас Српске” пијанисткиња Жељка Јованић, говорећи о протеклој години, осврћући се на концерте одржане у протеклом периоду, у промијењеним условима, који су, како каже, били посебно изазовни за музичаре.

Од прошлог септембра одржала је неколико концерата са пијанисткињом Сњежаном Поповић Вулетом и виолинисткињом Лидијом Бојиновић.

- То је захтјевно за умјетнике који своју умјетност дају публици у одређеном тренутку. Припрема концерта тражи менталну, физичку и емотивну спремност. Извођач мора да се циљано спрема за одређени тренутак. У овој ситуацији, Бански двор показао је снагу и величину и као културна институција. Имали су изузетан репертоар упркос свему - наводи она и додаје да су први концерти које су свирали након великог затварања, носили посебну емоцију, те да је то била посебна размјена енергије с публиком, која се не може мјерити ни са чим.

Јованићева и Поповић Вулета, као клавирски дуо “Арте” данас ће наступити на музичком фестивалу у Белфорту (Француска). Према ријечима Јованићеве, то је фестивал који се одржава по 34. пут и трајаће до недјеље.

- Радујемо се и са нестрпљењем чекамо концерт, посебно што су термини помјерани неколико пута због епидемије. Ми смо као дуо наступале на фестивалима “Сарајевска зима” и “Дани Владе С. Милошевића”. Увијек је пријатан осјећај. Фестивали носе топлину и дивну атмосферу за разлику од такмичења која су стреснија за извођача. Поносне смо што представљамо нашу земљу као извођачи класичног музичког репертоара - навела је она.

Она је додала да се на тај начин повезују с извођачима из цијелог свијета.

- Фестивали нас инспиришу и мотивишу да радимо на себи. Са њима растемо и постајемо богатији за дивна искуства - сматра она.

Говорећи о музици, а посебно о класици и њеном приближавању публици у било ком дијелу свијета, она наводи да је квалитет нешто што сваки слушалац увијек препозна.

 - Наравно, организатор игра велику и значајну улогу у промовисању датог догађаја. Ту су се ствари промијениле у великој мјери опет захваљујући доброј организацији Банског двора. И остале галерије и дивни простори који постоје код нас потребно је да дају свој ангажман - закључује она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана