Pijanistkinje Željka Jovanić i Snježana Popović Vuleta nastupaju u Francuskoj: Festivali povezuju i obogaćuju

Milanka Mitrić
Pijanistkinje Željka Jovanić i Snježana Popović Vuleta nastupaju u Francuskoj: Festivali povezuju i obogaćuju

BANjALUKA - Naoružani strpljenjem, hrabrošću i željom da sviramo pred publikom, sve koncerte koji su bili u planu održali smo. Nekada se dešavalo da i za po nekoliko mjeseci termin bude pomjeren, ali svaki koncert je odsviran.

Kazala je ovo za “Glas Srpske” pijanistkinja Željka Jovanić, govoreći o protekloj godini, osvrćući se na koncerte održane u proteklom periodu, u promijenjenim uslovima, koji su, kako kaže, bili posebno izazovni za muzičare.

Od prošlog septembra održala je nekoliko koncerata sa pijanistkinjom Snježanom Popović Vuletom i violinistkinjom Lidijom Bojinović.

- To je zahtjevno za umjetnike koji svoju umjetnost daju publici u određenom trenutku. Priprema koncerta traži mentalnu, fizičku i emotivnu spremnost. Izvođač mora da se ciljano sprema za određeni trenutak. U ovoj situaciji, Banski dvor pokazao je snagu i veličinu i kao kulturna institucija. Imali su izuzetan repertoar uprkos svemu - navodi ona i dodaje da su prvi koncerti koje su svirali nakon velikog zatvaranja, nosili posebnu emociju, te da je to bila posebna razmjena energije s publikom, koja se ne može mjeriti ni sa čim.

Jovanićeva i Popović Vuleta, kao klavirski duo “Arte” danas će nastupiti na muzičkom festivalu u Belfortu (Francuska). Prema riječima Jovanićeve, to je festival koji se održava po 34. put i trajaće do nedjelje.

- Radujemo se i sa nestrpljenjem čekamo koncert, posebno što su termini pomjerani nekoliko puta zbog epidemije. Mi smo kao duo nastupale na festivalima “Sarajevska zima” i “Dani Vlade S. Miloševića”. Uvijek je prijatan osjećaj. Festivali nose toplinu i divnu atmosferu za razliku od takmičenja koja su stresnija za izvođača. Ponosne smo što predstavljamo našu zemlju kao izvođači klasičnog muzičkog repertoara - navela je ona.

Ona je dodala da se na taj način povezuju s izvođačima iz cijelog svijeta.

- Festivali nas inspirišu i motivišu da radimo na sebi. Sa njima rastemo i postajemo bogatiji za divna iskustva - smatra ona.

Govoreći o muzici, a posebno o klasici i njenom približavanju publici u bilo kom dijelu svijeta, ona navodi da je kvalitet nešto što svaki slušalac uvijek prepozna.

 - Naravno, organizator igra veliku i značajnu ulogu u promovisanju datog događaja. Tu su se stvari promijenile u velikoj mjeri opet zahvaljujući dobroj organizaciji Banskog dvora. I ostale galerije i divni prostori koji postoje kod nas potrebno je da daju svoj angažman - zaključuje ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana