“Перл џем” издаје нови албум “Dark Matter”: Звучни повратак у деведесете

Бранислав Предојевић
“Перл џем” издаје нови албум “Dark Matter”: Звучни повратак у деведесете

СИЈЕТЛ - Култни хероји гранџ ере “Перл џем” објавили су нови сингл “Dark Matter” као најаву за истоимени студијски албум, који би требало да изађе 19. априла.

Бенд је протекле седмице најављивао 12. издање на друштвеним мрежама, прво видеом који је сакупио објаве обожавалаца узбуђених због издања, а затим једноставном поруком “Midnight ET”. Издање је услиједило након концерата крајем јануара у клубу “Трубадур” у Лос Анђелесу, током које је фронтмен Еди Ведер наводно рекао присутнима како сматра да је албум најбољи рад групе у каријери. Бенд је снимио “Dark Matter” са продуцентском звијездом Ендрјуом Ватом, хваљеним због свог недавног рада са Озијем Озборном, Игијем Попом и “Ролингстонсима”, а гитариста групе Мик Мекриди није штедио ријечи похвале о овој сарадњи.

- Када смо били у студију с њим прошле године он нас је стварно разбио, свирао је пјесму за пјесмом. Требало је доста времена да се направи  претходни албум “Гигатон”, али овај нови није дуго трајао јер нам је Ендрју рекао како нама треба вјечност да снимимо плоче. “Хајде да урадимо ово, одмах” рекао нам је тада - изјавио је Мекриди.

Гитариста каже да ново издање звучи много теже него што је ико очекивао, укључујући и њих саме, а нови сингл звучи као повратак у “Перл џем” класичну гранџ вибрација из деведесетих.

- Много је тежи албум него што бисте очекивали. Ту је мелодија и енергија првих неколико плоча. Ендрју нас је натјерао да свирамо једнако снажно, мелодично и промишљено као што смо то радили прије дуго времена. Рецимо звук бубњева Мата Камерона има елементе онога што је радио у “Саундгардену” - казао је Мекриди.

Претходно издање “Гигатон” је затворио седам година паузе између албума, а изашао је у марту 2020, непосредно након што је свијет ушао у блокаду. Овај не само да је снимљен врло брзо након њега већ је и сам процес снимања био муњевит, јер према ријечима басисте Џефа Ејмента, продуцент Ват посједује енциклопедијско познавање историје и каријере “Перл џема”, које наводно иде чак и дубље од сјећања самог бенда. “Dark Matter” је сниман током три седмице 2023. године у “Шангри ла” студију у Малибуу у Калифорнији у једној просторији гдје су свирали као да су њихови сами животи зависили од тога. Бубњар Мат Камерон је открио да су завршили албум и да је у то вријеме био мастерисан, миксован и спреман за објаву у три седмице.

Албум има 11 пјесама, биће доступан у дигиталном издању те као ЦД диск и винилна плоча.

Каријера

Састав “Перл џем” је рок група поријеклом из Сијетла и важи за један од најпопуларнијих рок састава из деведесетих година прошлог вијека из ере гранџ покрета. Чланови групе су Еди Ведер (вокал, гитара), Џеф Ејмент (бас-гитара), Стоун Госард (ритам гитара) и Мајк Мекриди (гитара). Бубњар Мет Камерон придружио се бенду 1998, након распада братског бенда “Саундгарден”,  а током каријере снимили су 11 студијских албума, продатих у преко 90 милиона примјерака што их чини једним од најпродаванијих бендова свих времена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана