“Perl džem” izdaje novi album “Dark Matter”: Zvučni povratak u devedesete

Branislav Predojević
“Perl džem” izdaje novi album “Dark Matter”: Zvučni povratak u devedesete

SIJETL - Kultni heroji grandž ere “Perl džem” objavili su novi singl “Dark Matter” kao najavu za istoimeni studijski album, koji bi trebalo da izađe 19. aprila.

Bend je protekle sedmice najavljivao 12. izdanje na društvenim mrežama, prvo videom koji je sakupio objave obožavalaca uzbuđenih zbog izdanja, a zatim jednostavnom porukom “Midnight ET”. Izdanje je uslijedilo nakon koncerata krajem januara u klubu “Trubadur” u Los Anđelesu, tokom koje je frontmen Edi Veder navodno rekao prisutnima kako smatra da je album najbolji rad grupe u karijeri. Bend je snimio “Dark Matter” sa producentskom zvijezdom Endrjuom Vatom, hvaljenim zbog svog nedavnog rada sa Ozijem Ozbornom, Igijem Popom i “Rolingstonsima”, a gitarista grupe Mik Mekridi nije štedio riječi pohvale o ovoj saradnji.

- Kada smo bili u studiju s njim prošle godine on nas je stvarno razbio, svirao je pjesmu za pjesmom. Trebalo je dosta vremena da se napravi  prethodni album “Gigaton”, ali ovaj novi nije dugo trajao jer nam je Endrju rekao kako nama treba vječnost da snimimo ploče. “Hajde da uradimo ovo, odmah” rekao nam je tada - izjavio je Mekridi.

Gitarista kaže da novo izdanje zvuči mnogo teže nego što je iko očekivao, uključujući i njih same, a novi singl zvuči kao povratak u “Perl džem” klasičnu grandž vibracija iz devedesetih.

- Mnogo je teži album nego što biste očekivali. Tu je melodija i energija prvih nekoliko ploča. Endrju nas je natjerao da sviramo jednako snažno, melodično i promišljeno kao što smo to radili prije dugo vremena. Recimo zvuk bubnjeva Mata Kamerona ima elemente onoga što je radio u “Saundgardenu” - kazao je Mekridi.

Prethodno izdanje “Gigaton” je zatvorio sedam godina pauze između albuma, a izašao je u martu 2020, neposredno nakon što je svijet ušao u blokadu. Ovaj ne samo da je snimljen vrlo brzo nakon njega već je i sam proces snimanja bio munjevit, jer prema riječima basiste Džefa Ejmenta, producent Vat posjeduje enciklopedijsko poznavanje istorije i karijere “Perl džema”, koje navodno ide čak i dublje od sjećanja samog benda. “Dark Matter” je sniman tokom tri sedmice 2023. godine u “Šangri la” studiju u Malibuu u Kaliforniji u jednoj prostoriji gdje su svirali kao da su njihovi sami životi zavisili od toga. Bubnjar Mat Kameron je otkrio da su završili album i da je u to vrijeme bio masterisan, miksovan i spreman za objavu u tri sedmice.

Album ima 11 pjesama, biće dostupan u digitalnom izdanju te kao CD disk i vinilna ploča.

Karijera

Sastav “Perl džem” je rok grupa porijeklom iz Sijetla i važi za jedan od najpopularnijih rok sastava iz devedesetih godina prošlog vijeka iz ere grandž pokreta. Članovi grupe su Edi Veder (vokal, gitara), Džef Ejment (bas-gitara), Stoun Gosard (ritam gitara) i Majk Mekridi (gitara). Bubnjar Met Kameron pridružio se bendu 1998, nakon raspada bratskog benda “Saundgarden”,  a tokom karijere snimili su 11 studijskih albuma, prodatih u preko 90 miliona primjeraka što ih čini jednim od najprodavanijih bendova svih vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana