"Пер Бас Викинг Матисен трио" наступиo на "Интим џез фесту" у Бањалуци: Судар модерног џеза и фанк-рока

Илијана Божић
"Пер Бас Викинг Матисен трио" наступиo на "Интим џез фесту" у Бањалуци: Судар модерног џеза и фанк-рока

БАЊАЛУКА - Сјајни џез састав "Пер Бас Викинг Матисен трио", који чине три невјероватна музичара, талента спојена из три различите државе, чаробним мелодијама одушевио је публику на другој вечери "Интим џез фестивала" у Банском двору.

Маестрални норвешки басиста, композитор и продуцент Пер Матисен, познат као Бас Викинг, те нова нада европске џез сцене, млади чешки пијаниста Данијел Булаткин и врхунски бубњар Утси Зимринг из Израела приредили су незаборавно вече Бањалучанима.

Дивна атмосфера и аплаузи одјекивали су у уторак навече концертном двораном, док је сјајни трио стварао магичан спој модерног акустичног џеза и електричног фанк-рока високе волтаже.

Матисенова виртуозност на електричној бас-гитари, колико и на контрабасу, али и дубока повезаност са музичарима са којима свира, никога нису оставили равнодушним, а овај сјајни музичар, који је један од најтраженијих басиста у Европи, сматра да је "Интим џез фест" феноменално конципиран.

- За концерт у Банском двору изабрали смо композиције које су објављене на разним албумима током моје дугогодишње каријере, на неки начин изабране композиције су пресјек мог рада - рекао је Матисен.

Истакао је да је одушевљен што су организатори успјели да одрже манифестацију у овом времену када влада пандемија.

- Само то што није отказан је већ велики успјех. То је нешто што сви музичари много цијене. Лијепо је видјети да се поштују све епидемиолошке мјере - казао је Матисен.

Матисен је свирао у 40 земаља са неким од најзначајнијих имена савремене музичке џез, рок, али и класичне сцене, као што су Кит Карлок, Гери Хазбенд, Гери Новак, Мајк Стерн, Џејсон Ребело, Бил Еванс и други.

Објавио је 15 ауторских албума као фронтмен и композитор, а појавио се као сајдмен у другим бендовима или продуцент на готово стотину других албума.

"Интим џез фестивал" концептуално је замишљен као камерни фестивал џез музике који је фокусиран на мање саставе и врхунске солисте овог музичког жанра, укључујући максимално формације до џез квартета који су ушли у фестивалску селекцију.

Концерт је одржан уз поштовање свих прописаних епидемиолошких мјера.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана