"Per Bas Viking Matisen trio" nastupio na "Intim džez festu" u Banjaluci: Sudar modernog džeza i fank-roka

Ilijana Božić
"Per Bas Viking Matisen trio" nastupio na "Intim džez festu" u Banjaluci: Sudar modernog džeza i fank-roka

BANjALUKA - Sjajni džez sastav "Per Bas Viking Matisen trio", koji čine tri nevjerovatna muzičara, talenta spojena iz tri različite države, čarobnim melodijama oduševio je publiku na drugoj večeri "Intim džez festivala" u Banskom dvoru.

Maestralni norveški basista, kompozitor i producent Per Matisen, poznat kao Bas Viking, te nova nada evropske džez scene, mladi češki pijanista Danijel Bulatkin i vrhunski bubnjar Utsi Zimring iz Izraela priredili su nezaboravno veče Banjalučanima.

Divna atmosfera i aplauzi odjekivali su u utorak naveče koncertnom dvoranom, dok je sjajni trio stvarao magičan spoj modernog akustičnog džeza i električnog fank-roka visoke voltaže.

Matisenova virtuoznost na električnoj bas-gitari, koliko i na kontrabasu, ali i duboka povezanost sa muzičarima sa kojima svira, nikoga nisu ostavili ravnodušnim, a ovaj sjajni muzičar, koji je jedan od najtraženijih basista u Evropi, smatra da je "Intim džez fest" fenomenalno koncipiran.

- Za koncert u Banskom dvoru izabrali smo kompozicije koje su objavljene na raznim albumima tokom moje dugogodišnje karijere, na neki način izabrane kompozicije su presjek mog rada - rekao je Matisen.

Istakao je da je oduševljen što su organizatori uspjeli da održe manifestaciju u ovom vremenu kada vlada pandemija.

- Samo to što nije otkazan je već veliki uspjeh. To je nešto što svi muzičari mnogo cijene. Lijepo je vidjeti da se poštuju sve epidemiološke mjere - kazao je Matisen.

Matisen je svirao u 40 zemalja sa nekim od najznačajnijih imena savremene muzičke džez, rok, ali i klasične scene, kao što su Kit Karlok, Geri Hazbend, Geri Novak, Majk Stern, Džejson Rebelo, Bil Evans i drugi.

Objavio je 15 autorskih albuma kao frontmen i kompozitor, a pojavio se kao sajdmen u drugim bendovima ili producent na gotovo stotinu drugih albuma.

"Intim džez festival" konceptualno je zamišljen kao kamerni festival džez muzike koji je fokusiran na manje sastave i vrhunske soliste ovog muzičkog žanra, uključujući maksimalno formacije do džez kvarteta koji su ušli u festivalsku selekciju.

Koncert je održan uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana