Ово је пјесма која највише опушта (VIDEO)

GS
Foto: BetterUp

Музика покреће пријатна осјећања, али нам и помаже у борби против стреса и анксиозности. Лагане мелодије су се показале корисним за наше менталоно здравље, а посебно једна музичка нумера је дјелотворна у стањима узнемирености и стреса.

Уколико нам стрес узима данак и не дозвољава да нормално функционишемо, битно је да разговарамо са стручом особом, који ће нам помоћи и препоручити адекватну терапију или технику.

У болничком окружењу, лекови су најчешћа "одбрана" од анксиозности. Наравно, да ово има смисла с обзиром на многобројне студије и испитивања која подржавају сигурност и ефикасност. Међутим, истраживачи са одељења за анестезиологију и критичну његу на Универзитету у Пенсилванији проучавали су да ли музика може да буде достојна замјена лијековима. Конкретно, упоредили су ефекте лијекова са умирујућом пјесмом.

Пјесма Weightless, који изводо Маркони Јунион коришћена је у студији. Половина пацијената у експерименту слушала је ову нумеру, док је друга половина добила лијек бензодиазепин за смиривање нервозних емоција:

"Занимљиво је да је пјесма имала сличне ефекте као бензодиазепин, али, наравно, пјесме немају нуспојаве. Ово откриће је заиста дубоко и снажно", каже психолог Џенифер Тајц, а пише Мајнд Боди Грин.

Поменута пјесма може се наћи на већини стриминг платформи, па је стручњаци саветују да је пустимо када смо напети. Они напомињу да је терапија музиком само једна од многих опција за ублажавање анксиозности и можда неће бити делотворна за све, али вриједи да покушамо.

Без обзира коју врсту музике одаберемо, можемо искусити изузетне предности музичке терапије. У једном подкасту, неуролог Кулрет Цаудхари, поменуо је студију у којој је уочена да код пацијената са трауматским повредама мозга, неуролошка музичка терапија је значајно побољшала извршну функцију и ублажила анксиозност и депресију.

Музика је као медитација - свакодневно вежбање је корисно за ментално здравље, али такође препорука је да слушамо музику како бисмо се растеретили, опустили.

Психолози саветују да направимо сопствену плеј листу, сачињену од музике за коју знамо да нам помаже да се умиримо. Истичу да би резултати могли да нас поприлично изненаде, преноси б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана