Ovo je pjesma koja najviše opušta (VIDEO)

GS
Foto: BetterUp

Muzika pokreće prijatna osjećanja, ali nam i pomaže u borbi protiv stresa i anksioznosti. Lagane melodije su se pokazale korisnim za naše mentalono zdravlje, a posebno jedna muzička numera je djelotvorna u stanjima uznemirenosti i stresa.

Ukoliko nam stres uzima danak i ne dozvoljava da normalno funkcionišemo, bitno je da razgovaramo sa stručom osobom, koji će nam pomoći i preporučiti adekvatnu terapiju ili tehniku.

U bolničkom okruženju, lekovi su najčešća "odbrana" od anksioznosti. Naravno, da ovo ima smisla s obzirom na mnogobrojne studije i ispitivanja koja podržavaju sigurnost i efikasnost. Međutim, istraživači sa odeljenja za anesteziologiju i kritičnu njegu na Univerzitetu u Pensilvaniji proučavali su da li muzika može da bude dostojna zamjena lijekovima. Konkretno, uporedili su efekte lijekova sa umirujućom pjesmom.

Pjesma Weightless, koji izvodo Markoni Junion korišćena je u studiji. Polovina pacijenata u eksperimentu slušala je ovu numeru, dok je druga polovina dobila lijek benzodiazepin za smirivanje nervoznih emocija:

"Zanimljivo je da je pjesma imala slične efekte kao benzodiazepin, ali, naravno, pjesme nemaju nuspojave. Ovo otkriće je zaista duboko i snažno", kaže psiholog Dženifer Tajc, a piše Majnd Bodi Grin.

Pomenuta pjesma može se naći na većini striming platformi, pa je stručnjaci savetuju da je pustimo kada smo napeti. Oni napominju da je terapija muzikom samo jedna od mnogih opcija za ublažavanje anksioznosti i možda neće biti delotvorna za sve, ali vrijedi da pokušamo.

Bez obzira koju vrstu muzike odaberemo, možemo iskusiti izuzetne prednosti muzičke terapije. U jednom podkastu, neurolog Kulret Caudhari, pomenuo je studiju u kojoj je uočena da kod pacijenata sa traumatskim povredama mozga, neurološka muzička terapija je značajno poboljšala izvršnu funkciju i ublažila anksioznost i depresiju.

Muzika je kao meditacija - svakodnevno vežbanje je korisno za mentalno zdravlje, ali takođe preporuka je da slušamo muziku kako bismo se rasteretili, opustili.

Psiholozi savetuju da napravimo sopstvenu plej listu, sačinjenu od muzike za koju znamo da nam pomaže da se umirimo. Ističu da bi rezultati mogli da nas poprilično iznenade, prenosi b92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana