Отворене "Мајске музичке свечаности"

Срна
Отворене "Мајске музичке свечаности"

БИЈЕЉИНА - Концертом "Дјечијег хора" у Соколском дому у Бијељини вечерас је отворен Хорски фестивал "Мајске музичке свечаности", који ће публици овог викенда пружити богат програм који су припремили ансамбли и соло пјевачи из Србије и БиХ.

Диригент Јелена Тракиловић подсјетила је да је претходне двије године овај фестивал одржан у онлајн формату и изразила задовољство што је сада поново ред на живу енергију.

"Кроз Бијељину ће продефиловати 35 хорова из 25 градова из земље и окружења, а оцјењиваће их жири састављен од композитора и диригената из Србије и БиХ", изјавила је Тракиловићева новинарима.

Тракиловићева је навела да ће бити осам такмичарских категорија.

"Осим хорских, имаћемо и категорију соло пјевача, као и категорију православне духовне музике", рекла је Тракиловићева и позвала публику да прати овогодишњи фестивал.

Портпарол Фестивала Стеван Чукић рекао је да се ова манифестација враћа свом изворном начину одржавања - уживо, у Бијељини, која је, како је рекао, постала препознатљиво мјесто у свијету хорске музике.

Чукић је навео да има и оних који су пријављени први пут за овај фестивал.

"Чули су само лијепе коментаре о нама и одлучили да дођу, тако да ће Бијељина овог викенда бити испуњена младошћу и у њој ће бити прави празник музике", рекао је Чукић.

Наступи ће бити одржани, осим у Соколском дому, и у Центру за културу "Семберија", као и у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице, гдје ће бити одржано такмичење у категорији "Православна духовна музика".

Идеја о покретању Међунарадног хорског фестивала потекла је од Десанке Тракиловић, диригента СПД "Србадија". Извршни организатор Фестивала је СПД "Србадија", које је, својим угледом и бројним међународним наградама, успјело да привуче реномиране хорове и најугледније диригенте из свијета хорске музике.

Хор "Србадија" је високо рангиран на Свјетској ранг-лист коју формира "Мусика мунди" и данас је најбоље рангиран хор из региона.

У протеклих 20 година "Мајске музичке свечаности" окупиле су више од 650 хорова и 40.000 хорских пјевача.

Ради одржавања манифестације сутра и у недјељу, 15. маја, ће од 9.00 до 19.00 часова бити забрањен саобраћај у Улици војводе Степе.

Забрана сутра од 10.00 до 20.00 часова важи и у Улици Вука Караџића - дио од раскрснице са Улицом Николе Тесле до раскрснице са Тргом краља Петра Првог Карађорђевића, а прекосутра од 12.00 до 21.00 час.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана