Оснивач часописа Ролинг стоун Јан Венер избачен из одбора Рокенрол Куће славних

Танјуг
Оснивач часописа Ролинг стоун Јан Венер избачен из одбора Рокенрол Куће славних

ЊУЈОРК - Суоснивач часописа "Ролинг стоун" и Рокенрол куће славних Јан Венер, избачен је данас из управног одбора те Фондације након расистичких и мизигиних коментара у интервјуу за ''Њујорк тајмс''.

„Јан Венер је избачен из Управног одбора Фондације Рокенрол кућа славних", наводи се у саопштењу Фондације.

Поводом објављивања своје нове књиге "Мајстори" која садржи интервјуе са музичарима Бобом Диланом, Џеријем Гарсијом, Миком Џегером, Џоном Леноном, Брусом Спрингстином, Питом Тауншендом и Боном Воксом, Венер је на питање зашто није интевјуисао жене или црне музичаре, одговорио да "они једноставно нису артикулисани на том нивоу".

„Није да су неартикулисани, али идите на дубоки разговор са Грејс Слик или Џенис Џоплин...Знате, Џони Мичел није била филозоф рокенрола. Она, по мом мишљењу, није прошла тај тест", рекао је Венер за њујоршки лист.

„О црним умjетницима...знате, Стиви Вондер, геније, зар не? Претпостављам да када користите ријеч тако широког појма као што су 'мајстори', грешка је у употреби те ријечи. Можда Марвин Геј или Кертис Мејфилд? Мислим, једноставно нису артикулисали на том нивоу", рекао је Венер.

Он је у интервјуу рекао да очекује реакцију јавности.

„Само ради односа с јавношћу, можда је требало да одем и пронађем једног црног музичара и једну жену умјетника да их укључим овдје, а који нису били у складу са истим историјским стандардом, само да бих спријечио овакву врсту критике", додао је.

Венер се касније извинио "од срца због тих напомјена" преко свог издавача "Litzle, Brown and Company", а књигу је описао као збирку интервјуа који одражавају врхунске тачке његове каријере.

 „Оне не одражавају моје поштовање и дивљење према безбројним култним умјетницима који су промијенили свијет и чију музику и идеје поштујем и славићу и промовисати док сам жив", рекао је Венер за USA Today.

„Потпуно разумијем запаљиву природу лоше одабраних ријечи и дубоко се извините и прихватите посљедице", навео је Венер.

Венер је био суоснивач часописа ''Ролинг стоун'' 1967. и његов уредник и директор до 2019.

Такође је суоснивач Рокенрол куће славних, која је покренута 1987. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана