Osnivač časopisa Roling stoun Jan Vener izbačen iz odbora Rokenrol Kuće slavnih

Tanjug
Osnivač časopisa Roling stoun Jan Vener izbačen iz odbora Rokenrol Kuće slavnih

NjUJORK - Suosnivač časopisa "Roling stoun" i Rokenrol kuće slavnih Jan Vener, izbačen je danas iz upravnog odbora te Fondacije nakon rasističkih i miziginih komentara u intervjuu za ''Njujork tajms''.

„Jan Vener je izbačen iz Upravnog odbora Fondacije Rokenrol kuća slavnih", navodi se u saopštenju Fondacije.

Povodom objavljivanja svoje nove knjige "Majstori" koja sadrži intervjue sa muzičarima Bobom Dilanom, Džerijem Garsijom, Mikom Džegerom, Džonom Lenonom, Brusom Springstinom, Pitom Taunšendom i Bonom Voksom, Vener je na pitanje zašto nije intevjuisao žene ili crne muzičare, odgovorio da "oni jednostavno nisu artikulisani na tom nivou".

„Nije da su neartikulisani, ali idite na duboki razgovor sa Grejs Slik ili Dženis Džoplin...Znate, Džoni Mičel nije bila filozof rokenrola. Ona, po mom mišljenju, nije prošla taj test", rekao je Vener za njujorški list.

„O crnim umjetnicima...znate, Stivi Vonder, genije, zar ne? Pretpostavljam da kada koristite riječ tako širokog pojma kao što su 'majstori', greška je u upotrebi te riječi. Možda Marvin Gej ili Kertis Mejfild? Mislim, jednostavno nisu artikulisali na tom nivou", rekao je Vener.

On je u intervjuu rekao da očekuje reakciju javnosti.

„Samo radi odnosa s javnošću, možda je trebalo da odem i pronađem jednog crnog muzičara i jednu ženu umjetnika da ih uključim ovdje, a koji nisu bili u skladu sa istim istorijskim standardom, samo da bih spriječio ovakvu vrstu kritike", dodao je.

Vener se kasnije izvinio "od srca zbog tih napomjena" preko svog izdavača "Litzle, Brown and Company", a knjigu je opisao kao zbirku intervjua koji odražavaju vrhunske tačke njegove karijere.

 „One ne odražavaju moje poštovanje i divljenje prema bezbrojnim kultnim umjetnicima koji su promijenili svijet i čiju muziku i ideje poštujem i slaviću i promovisati dok sam živ", rekao je Vener za USA Today.

„Potpuno razumijem zapaljivu prirodu loše odabranih riječi i duboko se izvinite i prihvatite posljedice", naveo je Vener.

Vener je bio suosnivač časopisa ''Roling stoun'' 1967. i njegov urednik i direktor do 2019.

Takođe je suosnivač Rokenrol kuće slavnih, koja je pokrenuta 1987. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana