Одржан концерт Наталије Тодоровић: Мало путовање кроз класичну музику

Данко Кузмановић
Одржан концерт Наталије Тодоровић: Мало путовање кроз класичну музику

Бањалука - Концерт виолинисткиње Наталије Тодоровић уз клавирску пратњу Владе Данића у Арт дворишту Банског двора Културног центра повео је публику на музичко путовање, како географско тако и по епохама.

Публика је имала прилику да чује врло разнолик репертоар.

- Пошто је ово љетни концерт дружили смо се у једном врло разноликом репертоару. Жељела сам да направим мало музичко путовање кроз епохе тако да смо почели са бароком, а завршили са савременим композиторима. Направили смо мало музичко путовање кроз разне стилове класичне музике. Узела сам врло популарна дјела као што су дјела Ђ. Тартинија, В. А. Моцарта, Н. Паганинија, М. де Фаље, В. Милошевића као и моје композиције. На неки начин сам бирала да то буду и национални композитори тако да публика може врло лако, лаички, да препозна шпанску музику и те ритмове, као и Италију у Паганинијевој музици  - казала је Тодоровићева.

Гошће вечери биле су Мирјана Кременовић (виола) и Вања Трубајић (виолончело).

- Драго ми је да су моји гости обогатили концерт. Волим љетну позорницу Банског двора, а видим да и публика воли концерте у Арт дворишту - рекла је Тодоровићева.

Сарадња са колегом Владом Данићем, како каже Наталија, траје већ годину дана и наставиће се и у наредном периоду.

- Имали смо врло успјешних 15 концерата. Ово нам је био четврти љетни концерт у ових мјесец дана. Имали смо концерт на тврђави у Јајцу, у Новом Граду и Мркоњић Граду. Наставићу с овом традицијом опуштенијег приступа класичној музици јер то публици прија - навела је виолинисткиња.

Сарадња са  Банским двором, како је рекла Тодоровићева, датира још од студентских дана.

- Сарадња са Банским двором Културним центром датира још од 2003. године и студентских дана, тако да не знам који ми је ово по реду концерт овдје - додала је Тодоровићева.

Ускоро излази и реиздање албума из 2010. године.

- Од будућих планова морам да издвојим концерт у Добоју за двије седмице, као и реиздање компакт диска из 2010. године. На њему су снимљене све моје композиције. Диск је радио фронтмен групе "Балкан експрес" Момир Никић. За њега је то било веома интересантно искуство - истакла је Тодоровићева.

Пошто је Тодоровићева и просвјетни радник осврнула се и на искуства у раду с младима.

- Има једна реченица старог руског националног виолинисте Давида Ојстраха који каже да је лош онај ученик од кога учитељ не може ништа да научи. И ја се исто тако трудим да од сваког свог ученика понешто научим. Мени је предавала Светлана Шершукова из Москве, она је имала веома активан час, и ја настојим да такви буду и моји - закључила је Тодоровићева.

 Наталија Тодоровић рођена је у Бањалуци, гдје је завршила основну и средњу музичку школу "Владо Милошевић" у класи професора Душана Шестића и Светлане Шершукове. Дипломирала је 2007. године највишом оцјеном у класи професора Уроша Пешића.  Магистрирала је 2011. године у класи професорице Маје Јокановић на Академији умјетности у Бањалуци, такође са највишом оцјеном. Као студент била је стипендиста фондације за најбоље студенте "Милан Јелић" и стипендиста Аустријске Барокне Академије у Гмундену. Током свог досадашњег школовања учествовала је на многобројним такмичењима, фестивалима и освојила велики број награда, признања и повеља. Наталија већ дванаест година ради као професор виолине у Музичкој сколи "Владо Милошевић" у Бањалуци и има веома запажене педагошке резултате, те велики број награда са ученицима како на републичким тако и међународним фестивалима и такмичењима.

Виолина Владе Милошевића

Као талентованом студенту Наталији Тодоровић је Академија уступила на коришћење виолину Владе Милошевића.

- Публика то не зна, али ја сам 11 година свирала на виолини Владе Милошевића, пошто је он био и виолиниста. Та је виолина тренутно у спомен-соби на Академији умјетности у Бањалуци и користи се као експонат за вријеме трајања Дана Владе Милошевића - рекла је Тодоровићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана