Održan koncert Natalije Todorović: Malo putovanje kroz klasičnu muziku

Danko Kuzmanović
Održan koncert Natalije Todorović: Malo putovanje kroz klasičnu muziku

Banjaluka - Koncert violinistkinje Natalije Todorović uz klavirsku pratnju Vlade Danića u Art dvorištu Banskog dvora Kulturnog centra poveo je publiku na muzičko putovanje, kako geografsko tako i po epohama.

Publika je imala priliku da čuje vrlo raznolik repertoar.

- Pošto je ovo ljetni koncert družili smo se u jednom vrlo raznolikom repertoaru. Željela sam da napravim malo muzičko putovanje kroz epohe tako da smo počeli sa barokom, a završili sa savremenim kompozitorima. Napravili smo malo muzičko putovanje kroz razne stilove klasične muzike. Uzela sam vrlo popularna djela kao što su djela Đ. Tartinija, V. A. Mocarta, N. Paganinija, M. de Falje, V. Miloševića kao i moje kompozicije. Na neki način sam birala da to budu i nacionalni kompozitori tako da publika može vrlo lako, laički, da prepozna špansku muziku i te ritmove, kao i Italiju u Paganinijevoj muzici  - kazala je Todorovićeva.

Gošće večeri bile su Mirjana Kremenović (viola) i Vanja Trubajić (violončelo).

- Drago mi je da su moji gosti obogatili koncert. Volim ljetnu pozornicu Banskog dvora, a vidim da i publika voli koncerte u Art dvorištu - rekla je Todorovićeva.

Saradnja sa kolegom Vladom Danićem, kako kaže Natalija, traje već godinu dana i nastaviće se i u narednom periodu.

- Imali smo vrlo uspješnih 15 koncerata. Ovo nam je bio četvrti ljetni koncert u ovih mjesec dana. Imali smo koncert na tvrđavi u Jajcu, u Novom Gradu i Mrkonjić Gradu. Nastaviću s ovom tradicijom opuštenijeg pristupa klasičnoj muzici jer to publici prija - navela je violinistkinja.

Saradnja sa  Banskim dvorom, kako je rekla Todorovićeva, datira još od studentskih dana.

- Saradnja sa Banskim dvorom Kulturnim centrom datira još od 2003. godine i studentskih dana, tako da ne znam koji mi je ovo po redu koncert ovdje - dodala je Todorovićeva.

Uskoro izlazi i reizdanje albuma iz 2010. godine.

- Od budućih planova moram da izdvojim koncert u Doboju za dvije sedmice, kao i reizdanje kompakt diska iz 2010. godine. Na njemu su snimljene sve moje kompozicije. Disk je radio frontmen grupe "Balkan ekspres" Momir Nikić. Za njega je to bilo veoma interesantno iskustvo - istakla je Todorovićeva.

Pošto je Todorovićeva i prosvjetni radnik osvrnula se i na iskustva u radu s mladima.

- Ima jedna rečenica starog ruskog nacionalnog violiniste Davida Ojstraha koji kaže da je loš onaj učenik od koga učitelj ne može ništa da nauči. I ja se isto tako trudim da od svakog svog učenika ponešto naučim. Meni je predavala Svetlana Šeršukova iz Moskve, ona je imala veoma aktivan čas, i ja nastojim da takvi budu i moji - zaključila je Todorovićeva.

 Natalija Todorović rođena je u Banjaluci, gdje je završila osnovnu i srednju muzičku školu "Vlado Milošević" u klasi profesora Dušana Šestića i Svetlane Šeršukove. Diplomirala je 2007. godine najvišom ocjenom u klasi profesora Uroša Pešića.  Magistrirala je 2011. godine u klasi profesorice Maje Jokanović na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, takođe sa najvišom ocjenom. Kao student bila je stipendista fondacije za najbolje studente "Milan Jelić" i stipendista Austrijske Barokne Akademije u Gmundenu. Tokom svog dosadašnjeg školovanja učestvovala je na mnogobrojnim takmičenjima, festivalima i osvojila veliki broj nagrada, priznanja i povelja. Natalija već dvanaest godina radi kao profesor violine u Muzičkoj skoli "Vlado Milošević" u Banjaluci i ima veoma zapažene pedagoške rezultate, te veliki broj nagrada sa učenicima kako na republičkim tako i međunarodnim festivalima i takmičenjima.

Violina Vlade Miloševića

Kao talentovanom studentu Nataliji Todorović je Akademija ustupila na korišćenje violinu Vlade Miloševića.

- Publika to ne zna, ali ja sam 11 godina svirala na violini Vlade Miloševića, pošto je on bio i violinista. Ta je violina trenutno u spomen-sobi na Akademiji umjetnosti u Banjaluci i koristi se kao eksponat za vrijeme trajanja Dana Vlade Miloševića - rekla je Todorovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana