Нови живот у пуном сјају албума “Киселина” групе “Поп машина”

Бранислав Предојевић
Нови живот у пуном сјају албума “Киселина” групе “Поп машина”

ЗАГРЕБ - Издавачка кућа “Кроација рекордс” објавила је винилно реиздање култног рок албума “Киселина” легендарне београдске групе “Поп машина”.

Један од најутицајнијих бендова југославенске рок сцене седамдесетих година, “Поп машина” је састав који је готово немогуће поставити унутар граница само једног жанра. Поигравајући се обрасцима хард-рока, џеза, психоделије и блуза, овај београдски бенд оставио је неизбрисив траг са два објављена студијска албума, а посебно са првенцем симболичног назива “Киселина”.

Постава бенда, коју чине Зоран Божиновић, Роберт Немечек и Михајло Поповић, најдуговјечнија је и најуспјешнија, а иза себе оставља једну од најважнијих плоча у рок дискографији региона. Пола вијека након оригиналног албума, винилно реиздање “Киселине” стиже на 180-грамском винилу, уз снимке који су прошли ремастерс у лондонском студију “Еби роуд”, дајући овом албуму врхунски звук какав заслужује квалитетом пјесама.

- Од самих почетака постојала је идеја да “Киселина” буде концептуални албум, па су сви текстови представљали везивно ткиво, без обзира на то што музика није била жанровски генерисана, већ је одражавала сфере интересовања “Поп машине”, од хард-рока и акустике до џеза. Због тога се “Киселина” никада није могла сврстати у један жанр, већ је била жанр за себе - рекао је Немечек.

Како Немечек истиче, сниман је и довршаван у немогућим условима, под притиском ПГП РТС-а да можда никада неће изаћи, јер таква музика никога не занима. Послије одлагања од пола године, пред саму нову годину пуштена је у двије најважније београдске продавнице, а 30. и 31. децембра распродат је читав тираж од 2.500 примјерака, па плоча никада није ни стигла изван Београда.

- Пуних 50 година касније, први пут “Киселина” звучи онако како треба, као јединствени документ који зуб времена није нагризао и живи поново у пуном сјају - навео је Немечек.

Без обзира на мали тираж и турбулентну каријеру групе, плоча је стекла култни статус, додатно појачан легендарним концертима састава, а пјесме “На друму за хаос”, “Мир”, “Тражим пут” и “Слика из прошлих дана” још увијек звуче невјероватно свјеже, иако је од њиховог објављивања прошло чак 50 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана