Novi život u punom sjaju albuma “Kiselina” grupe “Pop mašina”

Branislav Predojević
Novi život u punom sjaju albuma “Kiselina” grupe “Pop mašina”

ZAGREB - Izdavačka kuća “Kroacija rekords” objavila je vinilno reizdanje kultnog rok albuma “Kiselina” legendarne beogradske grupe “Pop mašina”.

Jedan od najuticajnijih bendova jugoslavenske rok scene sedamdesetih godina, “Pop mašina” je sastav koji je gotovo nemoguće postaviti unutar granica samo jednog žanra. Poigravajući se obrascima hard-roka, džeza, psihodelije i bluza, ovaj beogradski bend ostavio je neizbrisiv trag sa dva objavljena studijska albuma, a posebno sa prvencem simboličnog naziva “Kiselina”.

Postava benda, koju čine Zoran Božinović, Robert Nemeček i Mihajlo Popović, najdugovječnija je i najuspješnija, a iza sebe ostavlja jednu od najvažnijih ploča u rok diskografiji regiona. Pola vijeka nakon originalnog albuma, vinilno reizdanje “Kiseline” stiže na 180-gramskom vinilu, uz snimke koji su prošli remasters u londonskom studiju “Ebi roud”, dajući ovom albumu vrhunski zvuk kakav zaslužuje kvalitetom pjesama.

- Od samih početaka postojala je ideja da “Kiselina” bude konceptualni album, pa su svi tekstovi predstavljali vezivno tkivo, bez obzira na to što muzika nije bila žanrovski generisana, već je odražavala sfere interesovanja “Pop mašine”, od hard-roka i akustike do džeza. Zbog toga se “Kiselina” nikada nije mogla svrstati u jedan žanr, već je bila žanr za sebe - rekao je Nemeček.

Kako Nemeček ističe, sniman je i dovršavan u nemogućim uslovima, pod pritiskom PGP RTS-a da možda nikada neće izaći, jer takva muzika nikoga ne zanima. Poslije odlaganja od pola godine, pred samu novu godinu puštena je u dvije najvažnije beogradske prodavnice, a 30. i 31. decembra rasprodat je čitav tiraž od 2.500 primjeraka, pa ploča nikada nije ni stigla izvan Beograda.

- Punih 50 godina kasnije, prvi put “Kiselina” zvuči onako kako treba, kao jedinstveni dokument koji zub vremena nije nagrizao i živi ponovo u punom sjaju - naveo je Nemeček.

Bez obzira na mali tiraž i turbulentnu karijeru grupe, ploča je stekla kultni status, dodatno pojačan legendarnim koncertima sastava, a pjesme “Na drumu za haos”, “Mir”, “Tražim put” i “Slika iz prošlih dana” još uvijek zvuče nevjerovatno svježe, iako je od njihovog objavljivanja prošlo čak 50 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana