Ник Кејв и “Бад сидс” најавили нови албум “Wild God”: Енергичне пјесме о срећи

Бранислав Предојевић
Ник Кејв и “Бад сидс” најавили нови албум “Wild God”: Енергичне пјесме о срећи

ЛОНДОН - Легендарни аустралијски музичар Ник Кејв и “Bed sids” најавили су за 30. август излазак новог албума “Wild God”, а насловни сингл већ је доступан за преслушавање онлајн.

Кејв је почео писати насљедника хваљеног двоструког албума “Ghosteen” из 2019. године на Нову годину 2023, а снимање је обављено током прољећа и љета у студијима у Прованси у Француској и Лондону. Кејв је продуцирао албум заједно са Вореном Елисом, док је за микс био задужен Дејвид Фридмен. На албуму су гостовали Колин Гринвуд из бенда “Рејдиохед” и гитариста Луис Алму.

Кејв је изјавио да се нада да ће нови албум имати ефекат на слушаоце као што је имао на њега.

- Избија из звучника и ја се занесем. То је компликован снимак, али је такође и дубок и радосно заразан. Никада не постоји мастер план када снимамо. Плоче одражавају емоционално стање аутора и музичара који су их свирали. Слушајући ово, не знам, изгледа да смо срећни - изјавио је Кејв.

У првом синглу група комбинује рок, госпел па чак и мало чембало да створи петоминутно путовање током којег Кејв пјева: “Ја сам дивљи бог који лети и дивљи бог који плива, а ја сам стари болесни бог који умире и плаче и пјева”, док госпел хор даје дискретну пратњу. Звук првог сингла подсјећа на албум “Абаттоир Блуес” помијешан са Кејвовим недавним заједничким соло албумом “Carnage”, снимљеним са Вореном Елисом.

Нови албум имаће десет пјесама у којима бенд, према Кејвовим ријечима, плеше између конвенције и експериментисања и скрећући лијево заобилазним путевима појачавају богате слике и емоције у наративима. То је звук групе охрабрене поновним повезивањем и узлетом, који према ријечима Кејва њежно дотичу прошлости бенда, али су пролазни и служе само да попуне немилосрдни и немирни корак напријед.

- Енергија коју покушавамо да пронађемо у нашој музици требало би да долази негдје другдје осим основног рокенрола. У новој плочи има пуно енергије, али није урађена као рокенрол група, под тим мислим на музику оријентисану на гитару. Тражили смо начине да створимо музику која има ту врсту висцералне енергије. Није да не знамо како да радимо енергичан рокенрол, сви знају како да раде те ствари, мислим да само тражимо различите начине да дођемо до емоционалне сржи онога о чему покушавам да пишем - навео је Кејв.

Уз насловну пјесму “Wild God”, албум садржи и пјесме “Song of the Lake”, “Frogs”, “Joy”, “Final Rescue Attempt”, “Conversion”, “Cinnamon Horses”, “Long Dark Night”,  “Wow o Wow (How Wonderful She Is)” и “ Аs the Waters Cover the Sea”. Нови албум биће објављен преко стриминга, на ЦД-у и на стандардном винилу, а специјалне ограничене едиције тог издања могуће је наручити унапријед већ сада.

Адаптација

Осим што је на путу нови албум, у припреми је и телевизијска адаптација Кејвовог романа “Смрт зеке Мунроа” из 2009. године. Недавно је потврђено да ће главну улогу преузети звијезда серије “Кућа змаја”, енглески глумац Мет Смит. Серију продуцира канал “Скај”, режираће је Изабела Еклоф, по сценарију Пита Џексона. Снимање серије требало би да почне у прољеће 2024. широм југа Енглеске. Датум изласка још није објављен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана