Nik Kejv i “Bad sids” najavili novi album “Wild God”: Energične pjesme o sreći

Branislav Predojević
Nik Kejv i “Bad sids” najavili novi album “Wild God”: Energične pjesme o sreći

LONDON - Legendarni australijski muzičar Nik Kejv i “Bed sids” najavili su za 30. avgust izlazak novog albuma “Wild God”, a naslovni singl već je dostupan za preslušavanje onlajn.

Kejv je počeo pisati nasljednika hvaljenog dvostrukog albuma “Ghosteen” iz 2019. godine na Novu godinu 2023, a snimanje je obavljeno tokom proljeća i ljeta u studijima u Provansi u Francuskoj i Londonu. Kejv je producirao album zajedno sa Vorenom Elisom, dok je za miks bio zadužen Dejvid Fridmen. Na albumu su gostovali Kolin Grinvud iz benda “Rejdiohed” i gitarista Luis Almu.

Kejv je izjavio da se nada da će novi album imati efekat na slušaoce kao što je imao na njega.

- Izbija iz zvučnika i ja se zanesem. To je komplikovan snimak, ali je takođe i dubok i radosno zarazan. Nikada ne postoji master plan kada snimamo. Ploče odražavaju emocionalno stanje autora i muzičara koji su ih svirali. Slušajući ovo, ne znam, izgleda da smo srećni - izjavio je Kejv.

U prvom singlu grupa kombinuje rok, gospel pa čak i malo čembalo da stvori petominutno putovanje tokom kojeg Kejv pjeva: “Ja sam divlji bog koji leti i divlji bog koji pliva, a ja sam stari bolesni bog koji umire i plače i pjeva”, dok gospel hor daje diskretnu pratnju. Zvuk prvog singla podsjeća na album “Abattoir Blues” pomiješan sa Kejvovim nedavnim zajedničkim solo albumom “Carnage”, snimljenim sa Vorenom Elisom.

Novi album imaće deset pjesama u kojima bend, prema Kejvovim riječima, pleše između konvencije i eksperimentisanja i skrećući lijevo zaobilaznim putevima pojačavaju bogate slike i emocije u narativima. To je zvuk grupe ohrabrene ponovnim povezivanjem i uzletom, koji prema riječima Kejva nježno dotiču prošlosti benda, ali su prolazni i služe samo da popune nemilosrdni i nemirni korak naprijed.

- Energija koju pokušavamo da pronađemo u našoj muzici trebalo bi da dolazi negdje drugdje osim osnovnog rokenrola. U novoj ploči ima puno energije, ali nije urađena kao rokenrol grupa, pod tim mislim na muziku orijentisanu na gitaru. Tražili smo načine da stvorimo muziku koja ima tu vrstu visceralne energije. Nije da ne znamo kako da radimo energičan rokenrol, svi znaju kako da rade te stvari, mislim da samo tražimo različite načine da dođemo do emocionalne srži onoga o čemu pokušavam da pišem - naveo je Kejv.

Uz naslovnu pjesmu “Wild God”, album sadrži i pjesme “Song of the Lake”, “Frogs”, “Joy”, “Final Rescue Attempt”, “Conversion”, “Cinnamon Horses”, “Long Dark Night”,  “Wow o Wow (How Wonderful She Is)” i “ As the Waters Cover the Sea”. Novi album biće objavljen preko striminga, na CD-u i na standardnom vinilu, a specijalne ograničene edicije tog izdanja moguće je naručiti unaprijed već sada.

Adaptacija

Osim što je na putu novi album, u pripremi je i televizijska adaptacija Kejvovog romana “Smrt zeke Munroa” iz 2009. godine. Nedavno je potvrđeno da će glavnu ulogu preuzeti zvijezda serije “Kuća zmaja”, engleski glumac Met Smit. Seriju producira kanal “Skaj”, režiraće je Izabela Eklof, po scenariju Pita Džeksona. Snimanje serije trebalo bi da počne u proljeće 2024. širom juga Engleske. Datum izlaska još nije objavljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana