Наступ Бањалучанки у Грчкој припрема за Свјетску хорску олимпијаду

Александра Маџар
Наступ Бањалучанки у Грчкој припрема за Свјетску хорску олимпијаду

Бањалука - Грчки град Каламата још један је у низу на музичкој мапи женског камерног хора "Бањалучанке" у који данас крећу након вишемјесечних и интензивних припрема на Интернационално хорско такмичење "Каламата Цхоир Цомпетитион", које ће у организацији Свјетске хорске асоцијације "Интеркултур - Мусица Мунди" бити одржано од 11. до 16. октобра.

Сигурна рука композитора, диригента и професора Младена Матовића одвешће "Бањалучанке", као јединог представника Републике Српске и БиХ, на ово значајно и лиценцирано међународно такмичење, које ће окупити више од 50 хорова из читавог свијета. О најбољима ће одлучивати интернационални стручни жири сачињен од угледних свјетских композитора, диригената и експерата за хорску музику.

- Имајући у виду број земаља учесница и квалитет пријављених ансамбала, изузетна је част и привилегија бити представник свога града и републике на једном оваквом такмичењу и даћемо све од себе да оправдамо досадашње резултате и висок рејтинг нашег хора - истакао је Матовић.

Свјесни да су јавност навикли само на најбоље те да оправдано имају висока очекивања када су у питању интернационални такмичарски наступи хора, овај пут, објашњава Матовић одлазе потпуно растерећени, јер је половином ове године, непосредно након рођенданског концерта хора на тврђави Кастел, дошло до својеврсне смјене генерација у ансамблу.

- Овај пут, први и основни циљ нашег учешћа на такмичењу у Каламати је тестирање наших тренутних извођачких могућности и припрема пред такмичење свих такмичења - Свјетску хорску олимпијаду, која ће почетком јула идуће године бити одржана у Јужноафричкој Републици, а на којој би наш хор требало да брани олимпијско злато освојено у Сочију - објаснио је Матовић и додао да су вриједно и предано радили скоро пуних шест мјесеци те да уз максималан ангажман и добру концентрацију могу остварити запажен резултат.

Тако ће засигурно и бити, јер су "Бањалучанке" у претходних десет година оствариле најзначајније резултате у својој историји освојивши златне медаље на такмичењима у Линцу, Малти, Амстердаму, Венецији, Будимпешти, Барселони, Магдебургу и два олимпијска сребра на хорским олимпијадама у Кини и Сједињеним Америчким Државама. Највеће успјехе у историји хора представља освајање олимпијског злата на Свјетској хорској олимпијади у Риги те освајање златне медаље на Свјетској хорској олимпијади у Сочију.

- Захваљујући постигнутим резултатима женски камерни хор "Бањалучанке" уврштен је на званичну ранг-листу педесет најбољих камерних хорова свијета Свјетске хорске асоцијације "Интеркултур - Мусица Мунди (топ 50 Цхамбер цхоирс & Воцал енсемблес) - подсјетио је Матовић.

Захвалност

Из управе хора, који у 2017. години прославља пуних 40 година постојања, истичу да су захвални свим градским и републичким инстанцама те свим пријатељима ансамбла без чије подршке не би успјели у својој дугогодишњој мисији културне и глобалне афирмације наших простора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана