Nastup Banjalučanki u Grčkoj priprema za Svjetsku horsku olimpijadu

Aleksandra Madžar
Nastup Banjalučanki u Grčkoj priprema za Svjetsku horsku olimpijadu

Banjaluka - Grčki grad Kalamata još jedan je u nizu na muzičkoj mapi ženskog kamernog hora "Banjalučanke" u koji danas kreću nakon višemjesečnih i intenzivnih priprema na Internacionalno horsko takmičenje "Kalamata Choir Competition", koje će u organizaciji Svjetske horske asocijacije "Interkultur - Musica Mundi" biti održano od 11. do 16. oktobra.

Sigurna ruka kompozitora, dirigenta i profesora Mladena Matovića odvešće "Banjalučanke", kao jedinog predstavnika Republike Srpske i BiH, na ovo značajno i licencirano međunarodno takmičenje, koje će okupiti više od 50 horova iz čitavog svijeta. O najboljima će odlučivati internacionalni stručni žiri sačinjen od uglednih svjetskih kompozitora, dirigenata i eksperata za horsku muziku.

- Imajući u vidu broj zemalja učesnica i kvalitet prijavljenih ansambala, izuzetna je čast i privilegija biti predstavnik svoga grada i republike na jednom ovakvom takmičenju i daćemo sve od sebe da opravdamo dosadašnje rezultate i visok rejting našeg hora - istakao je Matović.

Svjesni da su javnost navikli samo na najbolje te da opravdano imaju visoka očekivanja kada su u pitanju internacionalni takmičarski nastupi hora, ovaj put, objašnjava Matović odlaze potpuno rasterećeni, jer je polovinom ove godine, neposredno nakon rođendanskog koncerta hora na tvrđavi Kastel, došlo do svojevrsne smjene generacija u ansamblu.

- Ovaj put, prvi i osnovni cilj našeg učešća na takmičenju u Kalamati je testiranje naših trenutnih izvođačkih mogućnosti i priprema pred takmičenje svih takmičenja - Svjetsku horsku olimpijadu, koja će početkom jula iduće godine biti održana u Južnoafričkoj Republici, a na kojoj bi naš hor trebalo da brani olimpijsko zlato osvojeno u Sočiju - objasnio je Matović i dodao da su vrijedno i predano radili skoro punih šest mjeseci te da uz maksimalan angažman i dobru koncentraciju mogu ostvariti zapažen rezultat.

Tako će zasigurno i biti, jer su "Banjalučanke" u prethodnih deset godina ostvarile najznačajnije rezultate u svojoj istoriji osvojivši zlatne medalje na takmičenjima u Lincu, Malti, Amsterdamu, Veneciji, Budimpešti, Barseloni, Magdeburgu i dva olimpijska srebra na horskim olimpijadama u Kini i Sjedinjenim Američkim Državama. Najveće uspjehe u istoriji hora predstavlja osvajanje olimpijskog zlata na Svjetskoj horskoj olimpijadi u Rigi te osvajanje zlatne medalje na Svjetskoj horskoj olimpijadi u Sočiju.

- Zahvaljujući postignutim rezultatima ženski kamerni hor "Banjalučanke" uvršten je na zvaničnu rang-listu pedeset najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije "Interkultur - Musica Mundi (top 50 Chamber choirs & Vocal ensembles) - podsjetio je Matović.

Zahvalnost

Iz uprave hora, koji u 2017. godini proslavlja punih 40 godina postojanja, ističu da su zahvalni svim gradskim i republičkim instancama te svim prijateljima ansambla bez čije podrške ne bi uspjeli u svojoj dugogodišnjoj misiji kulturne i globalne afirmacije naših prostora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana