Народна традиција сачувана у нотама

Цвија Мркоњић
Народна традиција сачувана у нотама

Бањалука - "Бањалучки хорски сусрети 2015" свечано су отворени по дванаести пут цјеловечерњим концертом у Храму Христа Спаситеља и Банском двору Културном центру у Бањалуци.

Публика је у четвртак вече имала прилику да посјети три догађаја која су организована у оквиру ове традиционалне октобарске манифестације.

У концертној дворани Банског двора прво су се представили Мјешовити хор бањалучке средње музичке школе "Владо Милошевић", дјечији хор Српског пјевачког друштва "Јединство", дјечији хор Музичке школе "Владо Милошевић, те дјечији хор "Вилењак" из Приједора.

Након тога у вијећници Банског двора љубитељи фолклора су уживали у традиционалним играма и пјесмама, уз етно-групе из Пискавице, Приједора, Омарске и Бањалуке.

- Један од циљева фестивала је и очување народне традиције, коју настојимо приказати кроз наступе изворних група које његују народну пјесму сачувану у широј бањалучкој регији - истакао је диригент "Јединства", које је и домаћин овог Међународног хорског фестивала, Немања Савић.

Према његовим ријечима, то је и начин да се млади композитори подстакну да на основу фолклорних елемената пишу и стварају нова дјела.

"Хорске сусрете" у Храму је свечано отворио шеф Одсјека за образовање, здравство и социјалну заштиту у бањалучкој Градској управи Миленко Малиновић.

Те вечери заљубљеници у хорска извођења и духовну музику имали су прилику да чују Хор свештеника Епархије бањалучке, који већ неколико година наступа и својим извођењима привлачи пажњу публике.

Свечаност су уљепшали и анђеоски гласови Мјештовитог хора СПД "Јединство", који је извео извод из свог репертоара са солистима сопранима Каролином Михајловић и Биљаном Керкез, тенором протођаконом Радојицом Жаграном, те басом протонамјесником Зораном Пајкановићем.

На програму су била дјела српских, руских и бугарских аутора која су изведена под Савићевом диригентском палицом.

- "Јединство" иначе недјељом и празником пјева у Храму, али овај пут нам је простор био изазов, јер нисмо били на балкону већ смо имали директну комуникацију са публиком - казао Савић.

У петак је планирано  да наступе Српско црквено пјевачко друштво "Свети Григорије" Прњавор, Мјешовити хор "Уна" из Новог Града и ансамбл "Александар Невски" из Бањалуке, док ће "Бањалучки хорски сусрети 2015" бити затворени у суботу увече.

Најснажнији аплауз

Најснажнији аплауз прве вечери "Бањалучких хорских сусрета 2015" зарадио је хор дјеце предшколског узраста "Вилењак" из Приједора, који је у четвртак увече наступио у Банском двору Културном центру са диригентима Весном Турудија-Мршић и Бранком Вулетом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана