Музика из филма “Моје пјесме, моји снови” објављена у новом формату

Бранислав Предојевић
Музика из филма “Моје пјесме, моји снови” објављена у новом формату

ЛОС АНЂЕЛЕС - Позната музика из легендарног филма “Моје пјесме, моји снови” из 1965. године недавно је оживљена у новом звуку, захваљујући “долби атмос” миксу те објављена у више формата као супер делукс издање.

Издање обједињује пјесме за све обожаваоце, носталгичаре, али и за оне који тек треба да открију пјесме из овог филма.

“Моје пјесме, моји снови” (The Sound of Music) је амерички драмски мјузикл филм из 1965. године, режисера Роберта Вајса, у коме главне улоге тумаче Џули Ендруз и Кристофер Пламер. Филм је адаптација истоименог сценског мјузикла из 1959, који је компоновао Ричард Роџерс, а за који је текстове написао Оскар Хамерстајн Други. Сценарио филма је написао Ернест Лиман на основу мемоара Марије фон Трап, а радња прати младу искушеницу у Аустрији која 1938. године добија посао гувернанте седморо дјеце пензионисаног официра и удовца.

У мјузиклу се налазе евергрин класици као што су “My Favorite Thing ”, “Do-Re-Mi”, “The Sound of Music” и “Ndelweis”, а режисер Роберт Вајс је освојио “Оскара” за најбољи филм и режију 1966. године.

Ново реиздање предводи супер делукс пакет (4 ЦД-а и блу-реј) који садржи преко 40 раније необјављених нумера, укључујући 11 до сада нечувених алтернативних снимака и инструментале сваке пјесме. Блу-реј капацитет му омогућава да испоручи пуну партитуру у стерео звуку високе резолуције и “долби атмос” микс оригиналног звучног записа са 16 пјесама.

Бокс-сет издање садржи нове биљешке писца и Вајзовог сарадника Мајка Матесина, који је такође ремиксовао и ремастерисао албум са оригиналних трака. У свом детаљном есеју он задире дубоко у стварање филма и настанак његове музике.

- Чућете оно што сте чули и раније, познате пјесме са благим тоновима Џули Ендруз које предњаче, али искуство је трансформисано изван онога што је понудио албум из 1965. године са проширењима пјесама, па чак и неким сегментима који нису кориштени у довршеној верзији филма - рекао је он.

Занимљиво је да су продуценти представе Ричард Халидеј и Леланд Хејворд ангажовали Ричарда Роџерса и Оскара Хамерстајна да компонују једну пјесму за мјузикл, али су њих двојица сматрали да два стила, традиционалне аустријске народне пјесме и њихове композиције, неће ићи заједно. Они су понудили да напишу потпуно нову партитуру за цијелу продукцију ако су продуценти били вољни да сачекају док заврше рад на другом мјузиклу. Продуценти су брзо одговорили да ће чекати колико год је потребно. Сценски мјузикл “Моје пјесме, моји снови”, премијерно је изведен 16. новембра 1959. у позоришту у Њујорку, након чега се приказивао на Бродвеју са 1.443 извођења, освојивши шест награда “Тони”, укључујући и награду за најбољи мјузикл. У јуну 1960. компанија “Фокс” откупила је права на адаптацију сценског мјузикла за 1,25 милиона долара, а остало је историја.

Биоскоп

Филм је дебитовао 2. марта 1965, иако су првобитне критике биле помијешане, остварио је комерцијални успјех и био је филм са највећом зарадом 1965. године. До новембра 1966. постао је филм са највећом зарадом свих времена, надмашивши “Прохујало са вихором” и држао је ту титулу пет година. Након почетног приказивања у биоскопима које је трајало четири и по године и два успјешна реиздања, филм је продао 283 милиона улазница и зарадио је 286 милиона долара широм свијета уз почетни буџет од осам милиона долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана