Muzika iz filma “Moje pjesme, moji snovi” objavljena u novom formatu

Branislav Predojević
Muzika iz filma “Moje pjesme, moji snovi” objavljena u novom formatu

LOS ANĐELES - Poznata muzika iz legendarnog filma “Moje pjesme, moji snovi” iz 1965. godine nedavno je oživljena u novom zvuku, zahvaljujući “dolbi atmos” miksu te objavljena u više formata kao super deluks izdanje.

Izdanje objedinjuje pjesme za sve obožavaoce, nostalgičare, ali i za one koji tek treba da otkriju pjesme iz ovog filma.

“Moje pjesme, moji snovi” (The Sound of Music) je američki dramski mjuzikl film iz 1965. godine, režisera Roberta Vajsa, u kome glavne uloge tumače Džuli Endruz i Kristofer Plamer. Film je adaptacija istoimenog scenskog mjuzikla iz 1959, koji je komponovao Ričard Rodžers, a za koji je tekstove napisao Oskar Hamerstajn Drugi. Scenario filma je napisao Ernest Liman na osnovu memoara Marije fon Trap, a radnja prati mladu iskušenicu u Austriji koja 1938. godine dobija posao guvernante sedmoro djece penzionisanog oficira i udovca.

U mjuziklu se nalaze evergrin klasici kao što su “My Favorite Thing ”, “Do-Re-Mi”, “The Sound of Music” i “Ndelweis”, a režiser Robert Vajs je osvojio “Oskara” za najbolji film i režiju 1966. godine.

Novo reizdanje predvodi super deluks paket (4 CD-a i blu-rej) koji sadrži preko 40 ranije neobjavljenih numera, uključujući 11 do sada nečuvenih alternativnih snimaka i instrumentale svake pjesme. Blu-rej kapacitet mu omogućava da isporuči punu partituru u stereo zvuku visoke rezolucije i “dolbi atmos” miks originalnog zvučnog zapisa sa 16 pjesama.

Boks-set izdanje sadrži nove bilješke pisca i Vajzovog saradnika Majka Matesina, koji je takođe remiksovao i remasterisao album sa originalnih traka. U svom detaljnom eseju on zadire duboko u stvaranje filma i nastanak njegove muzike.

- Čućete ono što ste čuli i ranije, poznate pjesme sa blagim tonovima Džuli Endruz koje prednjače, ali iskustvo je transformisano izvan onoga što je ponudio album iz 1965. godine sa proširenjima pjesama, pa čak i nekim segmentima koji nisu korišteni u dovršenoj verziji filma - rekao je on.

Zanimljivo je da su producenti predstave Ričard Halidej i Leland Hejvord angažovali Ričarda Rodžersa i Oskara Hamerstajna da komponuju jednu pjesmu za mjuzikl, ali su njih dvojica smatrali da dva stila, tradicionalne austrijske narodne pjesme i njihove kompozicije, neće ići zajedno. Oni su ponudili da napišu potpuno novu partituru za cijelu produkciju ako su producenti bili voljni da sačekaju dok završe rad na drugom mjuziklu. Producenti su brzo odgovorili da će čekati koliko god je potrebno. Scenski mjuzikl “Moje pjesme, moji snovi”, premijerno je izveden 16. novembra 1959. u pozorištu u Njujorku, nakon čega se prikazivao na Brodveju sa 1.443 izvođenja, osvojivši šest nagrada “Toni”, uključujući i nagradu za najbolji mjuzikl. U junu 1960. kompanija “Foks” otkupila je prava na adaptaciju scenskog mjuzikla za 1,25 miliona dolara, a ostalo je istorija.

Bioskop

Film je debitovao 2. marta 1965, iako su prvobitne kritike bile pomiješane, ostvario je komercijalni uspjeh i bio je film sa najvećom zaradom 1965. godine. Do novembra 1966. postao je film sa najvećom zaradom svih vremena, nadmašivši “Prohujalo sa vihorom” i držao je tu titulu pet godina. Nakon početnog prikazivanja u bioskopima koje je trajalo četiri i po godine i dva uspješna reizdanja, film je prodao 283 miliona ulaznica i zaradio je 286 miliona dolara širom svijeta uz početni budžet od osam miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana