Музички умјетници из Републике Српске вриједно раде у изолацији: Нотама исписују нову страницу

Александра Глишић
Музички умјетници из Републике Српске вриједно раде у изолацији: Нотама исписују нову страницу

БАЊАЛУКА – Музика изражава све оно ште се не може изразити ријечима, а не смије остати неизречено, говорио је славни писац Виктор Иго.

Музички умјетници из Републике Српске користе вријеме изолације у доба пандемије изазване вирусом корона да стварају нова дјела, као и да се спремају за будуће наступе. 

Композитор, диригент и ванредни професор бањалучке Академије умјетности Младен Матовић каже да захваљујући овом неочекиваном периоду изолације коначно има на располагању  мало више времена за компоновање и уобличавање неких идеја и тема које већ дуго чекају да им се “удахне смисао”.

- Тренутно истовремено радим на новом дјелу за хор и оркестар, завршавам нову збирку композиција за дјецу, те пишем хорске аранжмане неких познатих мелодија популарне и филмске музике за потребе новог репертоара хора “Бањалучанке” - каже Матовић. 

Осим стваралаштву велику пажњу посвећује и педагошком раду.

- Посебно и веома инспиративно искуство у ово “доба короне”  за мене представља и рад са студентима бањалучке Академије умјетности према моделу наставе “учење на даљину” јер смо и ми професори у жељи да што квалитетније одговоримо овом изазову спознали неке другачије иновативне начине рада, те и у том сегменту добили могућност да искажемо своју креативност - истиче Матовић.

Пијанисткиња Соња Марковић тренутну ситуацију доживљава као прилику за одмор и рад истовремено.

- Вријеме које проведемо у изолацији треба да посматрамо с позитивне стране, јер је управо то вријеме које нам је дато да преиспитамо своје личне ставове, жеље, циљеве, навике и односе с блиским људима. Изолацију користим да радим све оне ствари за које нисам имала довољно времена - гледам филмове, читам књиге и наравно свирам. Тренутно учим нови репертоар омиљених композитора 20. вијека, који ћу надам се извести на неком од љетних фестивала класичне музике – прича Марковићева.

Композитор и виши асистент на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци Давид Мастикоса није баш одушевљен што нема уобичајен распоред дневних активности.

- Сматрао сам да је изолација изузетно корисна за композитора, јер генерално слови да волимо да се повучемо и радимо на новим идејама, међутим ова ситуација ми је показала да то није баш онако како сам замишљао. Ванредно стање се није испоставило као идеално за стваралаштво, барем у мом случају, мада се трудим да останем у доброј форми. Одлучио сам да се одазовем позиву италијанске флаутисткиње Ђиневре Петрући  и напишем композицију за њен “Flauto d`Amore Project” као дио мог креативног карантина – казао је Мастикоса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана