Muzički umjetnici iz Republike Srpske vrijedno rade u izolaciji: Notama ispisuju novu stranicu

Aleksandra Glišić
Muzički umjetnici iz Republike Srpske vrijedno rade u izolaciji: Notama ispisuju novu stranicu

BANjALUKA – Muzika izražava sve ono šte se ne može izraziti riječima, a ne smije ostati neizrečeno, govorio je slavni pisac Viktor Igo.

Muzički umjetnici iz Republike Srpske koriste vrijeme izolacije u doba pandemije izazvane virusom korona da stvaraju nova djela, kao i da se spremaju za buduće nastupe. 

Kompozitor, dirigent i vanredni profesor banjalučke Akademije umjetnosti Mladen Matović kaže da zahvaljujući ovom neočekivanom periodu izolacije konačno ima na raspolaganju  malo više vremena za komponovanje i uobličavanje nekih ideja i tema koje već dugo čekaju da im se “udahne smisao”.

- Trenutno istovremeno radim na novom djelu za hor i orkestar, završavam novu zbirku kompozicija za djecu, te pišem horske aranžmane nekih poznatih melodija popularne i filmske muzike za potrebe novog repertoara hora “Banjalučanke” - kaže Matović. 

Osim stvaralaštvu veliku pažnju posvećuje i pedagoškom radu.

- Posebno i veoma inspirativno iskustvo u ovo “doba korone”  za mene predstavlja i rad sa studentima banjalučke Akademije umjetnosti prema modelu nastave “učenje na daljinu” jer smo i mi profesori u želji da što kvalitetnije odgovorimo ovom izazovu spoznali neke drugačije inovativne načine rada, te i u tom segmentu dobili mogućnost da iskažemo svoju kreativnost - ističe Matović.

Pijanistkinja Sonja Marković trenutnu situaciju doživljava kao priliku za odmor i rad istovremeno.

- Vrijeme koje provedemo u izolaciji treba da posmatramo s pozitivne strane, jer je upravo to vrijeme koje nam je dato da preispitamo svoje lične stavove, želje, ciljeve, navike i odnose s bliskim ljudima. Izolaciju koristim da radim sve one stvari za koje nisam imala dovoljno vremena - gledam filmove, čitam knjige i naravno sviram. Trenutno učim novi repertoar omiljenih kompozitora 20. vijeka, koji ću nadam se izvesti na nekom od ljetnih festivala klasične muzike – priča Markovićeva.

Kompozitor i viši asistent na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci David Mastikosa nije baš oduševljen što nema uobičajen raspored dnevnih aktivnosti.

- Smatrao sam da je izolacija izuzetno korisna za kompozitora, jer generalno slovi da volimo da se povučemo i radimo na novim idejama, međutim ova situacija mi je pokazala da to nije baš onako kako sam zamišljao. Vanredno stanje se nije ispostavilo kao idealno za stvaralaštvo, barem u mom slučaju, mada se trudim da ostanem u dobroj formi. Odlučio sam da se odazovem pozivu italijanske flautistkinje Đinevre Petrući  i napišem kompoziciju za njen “Flauto d`Amore Project” kao dio mog kreativnog karantina – kazao je Mastikosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana