Маратонско такмичење свјетских оперских пјевача 28. марта

ГС
Foto: Википедија

Маратонско такмичење свјетских оперских пјевача 28. марта Свјетско маратонско онлајн такмичење оперских пјевача и вокалиста класичне музике, посредством интернета, у организацији српских оперских уметника Дијане и Бориса Мартиновића, биће одржано у недељу 28. марта у простору виртуелног студија из Њујорка, саопштено је из дирекције ове музичке смотре.

Први круг и полуфинале су се одвијали током фебруара путем снимака тако што су кандидати слали своје видео-клипове стручном жирију.

Финале ће се реализовати уживо у директном преносу на интернету, тако што ће сваком кандидату бити послат линк путем којег се повезују у Виртуелни студио фирме из Њујорка.

Умјетнички пар оперских солиста на овај начин жели да допринесе развоју публике за класично и оперско пјевање у свијету, а само такмичење је јединствено по томе што ће публика моћи да гласа за своје кандидате.

На веб-сајту и каналу такмичења на Јутјубу биће презентовани снимци такмичара са линковима путем којих ће и љубитељи опера, класичне музике или оперете моћи да дају глас својим фаворитима, јер се у тим жанровима пјевачи такмиче. У маратону који ће трајати са паузама готово цио дан у недељу биће представљено 28 кандидата финалиста, распоређених у четири групе.

Једини представник Србије ће бити вокални солиста Александар Петровић, који ће пјевати у финалној групи, а из региона ће се такмичити само Далибор Канзалек из Хрватске у истој групи. Осталих 26 представника долазе из цијелог свијета.

Дијана Мартиновић је дипломирана оперска пјевачица, магистрирала је, професорка је соло певања и мастер менаџерка за културу, умјетност и медије.

Основне студије соло пјевања завршила је на ФМУ у Београду, а магистрирала на Универзитету за музичку и извођачке уметности у Штутгарту, гдје је четири сезоне била ангажована као сопран у Градској опери.

Као солиста, гостовала је у оперским кућама у Нирнбергу, Сент Галену и Берну. Сарађивала је са многим европским оркестрима и добила је велики број награда широм свијета.

Бас баритон Борис Мартиновић дипломирао је на престижној музичкој школи Џулијард и Америчком оперском центру у Њујорку. На међународну сцену је ступио још давне 1977, а када је имао 21 годину, писали су о њему - “бас чаробног потенцијала”.

Прво је наступао на најпрестижнијим сценама у Италији, онда је освојио и Париску оперу, и друге еминентне оперске куће по свијету. Последњих година је умјетнички директор опере “Морлаци” у Перуђи и оперске компаније “Ла Примавера” у Лос Анђелесу.

Њих двоје су почели да организују серију од шест бесплатних концерата по Србији, прије пандемије, и стигли су да остваре само један у Скупштини града Београда у фебруару 2020, а сви остали су наравно одложени због ванредног стања усљед пандемије.

Ово такмичење је јединствено по томе што пружа широке могућности за пјеваче да се за њих чује у свијету, да наставе школовање код значајних професора у иностранству и да започну свјетску каријеру као солисти пјевачи.

Избор најбољих биће одлука стручног умјетничког жирија који чине оперске свјетске звијезде, диригенти и оперски директори, и осим Бориса Мартиновића, ту је Deniz Grejvs Montgomeri - мецосопран и предавач на Џулијард Високој школи за музику.

Такође, у жирију су и Ивајло Михаилов, оперски пјевач тенор и професор соло пјевања на Државној умјетничкој академији у Пловдиву, у Бугарској, Ђорђо Лалов - умјетнички и генерални директор Асоцијације за оперу веризма у Њу Џерсију, и умјетнички директор Опере у Јужној Каролини и Њу Хемпширу.

Др Катерина Соверова је пијанисткиња и професорка соло пјевања, директорка Оперске компаније “Bel' Cantanti” у Вашингтону, и уз њу су у жирију и Габријела де Естебан - диригенткиња, директорка Оперског студија Бечке државне опере, професорка на Бечком универзитету и Универзитету “Супериоур” у Мадриду, и Јун Им Санг, професор на Универзитету Калифорније, Америчком конзерваторијуму за музику и Чун Чанг универзитету у Кини. Гледаоци се могу укључити директно онлајн и пратити финале у недељу, а такмичари се истичу кроз три рунде наступа пред жиријем, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана