Maratonsko takmičenje svjetskih operskih pjevača 28. marta

GS
Foto: Vikipedija

Maratonsko takmičenje svjetskih operskih pjevača 28. marta Svjetsko maratonsko onlajn takmičenje operskih pjevača i vokalista klasične muzike, posredstvom interneta, u organizaciji srpskih operskih umetnika Dijane i Borisa Martinovića, biće održano u nedelju 28. marta u prostoru virtuelnog studija iz Njujorka, saopšteno je iz direkcije ove muzičke smotre.

Prvi krug i polufinale su se odvijali tokom februara putem snimaka tako što su kandidati slali svoje video-klipove stručnom žiriju.

Finale će se realizovati uživo u direktnom prenosu na internetu, tako što će svakom kandidatu biti poslat link putem kojeg se povezuju u Virtuelni studio firme iz Njujorka.

Umjetnički par operskih solista na ovaj način želi da doprinese razvoju publike za klasično i opersko pjevanje u svijetu, a samo takmičenje je jedinstveno po tome što će publika moći da glasa za svoje kandidate.

Na veb-sajtu i kanalu takmičenja na Jutjubu biće prezentovani snimci takmičara sa linkovima putem kojih će i ljubitelji opera, klasične muzike ili operete moći da daju glas svojim favoritima, jer se u tim žanrovima pjevači takmiče. U maratonu koji će trajati sa pauzama gotovo cio dan u nedelju biće predstavljeno 28 kandidata finalista, raspoređenih u četiri grupe.

Jedini predstavnik Srbije će biti vokalni solista Aleksandar Petrović, koji će pjevati u finalnoj grupi, a iz regiona će se takmičiti samo Dalibor Kanzalek iz Hrvatske u istoj grupi. Ostalih 26 predstavnika dolaze iz cijelog svijeta.

Dijana Martinović je diplomirana operska pjevačica, magistrirala je, profesorka je solo pevanja i master menadžerka za kulturu, umjetnost i medije.

Osnovne studije solo pjevanja završila je na FMU u Beogradu, a magistrirala na Univerzitetu za muzičku i izvođačke umetnosti u Štutgartu, gdje je četiri sezone bila angažovana kao sopran u Gradskoj operi.

Kao solista, gostovala je u operskim kućama u Nirnbergu, Sent Galenu i Bernu. Sarađivala je sa mnogim evropskim orkestrima i dobila je veliki broj nagrada širom svijeta.

Bas bariton Boris Martinović diplomirao je na prestižnoj muzičkoj školi Džulijard i Američkom operskom centru u Njujorku. Na međunarodnu scenu je stupio još davne 1977, a kada je imao 21 godinu, pisali su o njemu - “bas čarobnog potencijala”.

Prvo je nastupao na najprestižnijim scenama u Italiji, onda je osvojio i Parisku operu, i druge eminentne operske kuće po svijetu. Poslednjih godina je umjetnički direktor opere “Morlaci” u Peruđi i operske kompanije “La Primavera” u Los Anđelesu.

Njih dvoje su počeli da organizuju seriju od šest besplatnih koncerata po Srbiji, prije pandemije, i stigli su da ostvare samo jedan u Skupštini grada Beograda u februaru 2020, a svi ostali su naravno odloženi zbog vanrednog stanja usljed pandemije.

Ovo takmičenje je jedinstveno po tome što pruža široke mogućnosti za pjevače da se za njih čuje u svijetu, da nastave školovanje kod značajnih profesora u inostranstvu i da započnu svjetsku karijeru kao solisti pjevači.

Izbor najboljih biće odluka stručnog umjetničkog žirija koji čine operske svjetske zvijezde, dirigenti i operski direktori, i osim Borisa Martinovića, tu je Deniz Grejvs Montgomeri - mecosopran i predavač na Džulijard Visokoj školi za muziku.

Takođe, u žiriju su i Ivajlo Mihailov, operski pjevač tenor i profesor solo pjevanja na Državnoj umjetničkoj akademiji u Plovdivu, u Bugarskoj, Đorđo Lalov - umjetnički i generalni direktor Asocijacije za operu verizma u Nju Džersiju, i umjetnički direktor Opere u Južnoj Karolini i Nju Hempširu.

Dr Katerina Soverova je pijanistkinja i profesorka solo pjevanja, direktorka Operske kompanije “Bel' Cantanti” u Vašingtonu, i uz nju su u žiriju i Gabrijela de Esteban - dirigentkinja, direktorka Operskog studija Bečke državne opere, profesorka na Bečkom univerzitetu i Univerzitetu “Superiour” u Madridu, i Jun Im Sang, profesor na Univerzitetu Kalifornije, Američkom konzervatorijumu za muziku i Čun Čang univerzitetu u Kini. Gledaoci se mogu uključiti direktno onlajn i pratiti finale u nedelju, a takmičari se ističu kroz tri runde nastupa pred žirijem, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana