Лена Ковачевић, џез пјевачица, за “Глас Српске”: Музика је мој унутрашњи простор

Миланка Митрић
Foto: Irina Duplevskaya

Прошло је довољно времена да кажем да имамо много нове музике у односу на наше последње дружење пре пар година, музике коју толико волим и која се на моју срећу емитује широм региона.

Започела је овако разговор за “Глас Српске” џез пјевачица Лена Ковачевић, у сусрет вечерашњем наступу у концертној дворани Банског двора, осврћући се на своје претходно гостовање. Њен вечерашњи концерт почиње у 20 часова, а све улазнице су распродате.

- Кад се ствари некако саберу и одузму, најзахвалнија сам за песме које су постале део мог живота, кад причамо о музици - додаје Ковачевићева.

ГЛАС: Овај концерт један је од наступа који ће бити реализовани овог прољећа у неколико градова у Србији и региону. Шта бисте рекли да је посебност ове турнеје и шта је то ново што ће публика имати прилику да чује?

КОВАЧЕВИЋ: У питању је више него неколико градова с обзиром на то да их је петнаестак. Прошли смо већ много градова, а чекају нас Бањалука, Бијељина, Скопље, Ужице, Крушевац, Палић, затим Црна Гора.

ГЛАС: Једна од Ваших пјесама које се можда посебно издвајају код обожавалаца јесте пјесма “Сан”, настала у сарадњи са Бајагом, а за филм “Није лоше бити човек”. Један од стихова у пјесми гласи “Самоћа је међу нама”. Колико смо данас истински сами и колико се плашимо те самоће?

КОВАЧЕВИЋ: Могуће да смо у дубини негде, с обзиром на количину обавеза и брзину живота, колико год били окружени буком и трком заправо усамљени. Социјалне мреже су посебно томе допринеле, што је потпуни парадокс, али је истина.

ГЛАС: Каква искуства носите што се рада и играња у филму “Није лоше бити човек” тиче?

КОВАЧЕВИЋ: “Није лоше бити човек” јесте један тако посебан и другачији филм, млад, несвакидашњи. Било је огромно задовољство бити део овог сета и музике. Мој највећи и најважнији задатак био је заправо снимање самих песама. Снимање сцена касније је било налик снимању спотова. Музика из филма је објављена за “Croatia records”,  ту је и плоча што је посебно лепо.

ГЛАС: Љубав је чест мотив у Вашим пјесмама. Да ли је љубав нека врста свјетлости у све мрачнијем свијету у којем живимо и да ли би свијет био мање мрачан да је више те љубави, свуда?

КОВАЧЕВИЋ: Сигурно да би, али ко би онда писао љубавне песме?

ГЛАС: Да ли је музика Ваша слобода? И у чему уопште постоји слобода (када говоримо о стварању и о умјетности)?

КОВАЧЕВИЋ: У музици имам свој простор, пре свега изнутра, у коме знам како да се крећем и кад год живот делује компликовано и пред свим искушењима, тај мој унутрашњи простор и живот ми заиста помажу да се боље оријентишем и у реалности.

ГЛАС: На чему тренутно радите и да ли ускоро можемо да очекујемо нешто ново?

КОВАЧЕВИЋ: Толико се радујем новим песмама, у питању су две нумере за које сам писала музику, продукцију и аранжман потписује Дарко Димитров а текстове Владимир Даниловић, мој драги тим са којим сам радила толико музике до сада. Имаћемо и два нова спота. Снимани су у Црној Гори, на фантастичној локацији “One & Only Portnovi”. Редитељ је фантастични Север Золак. Заједно се радујемо целом пројекту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана