Lena Kovačević, džez pjevačica, za “Glas Srpske”: Muzika je moj unutrašnji prostor

Milanka Mitrić
Foto: Irina Duplevskaya

Prošlo je dovoljno vremena da kažem da imamo mnogo nove muzike u odnosu na naše poslednje druženje pre par godina, muzike koju toliko volim i koja se na moju sreću emituje širom regiona.

Započela je ovako razgovor za “Glas Srpske” džez pjevačica Lena Kovačević, u susret večerašnjem nastupu u koncertnoj dvorani Banskog dvora, osvrćući se na svoje prethodno gostovanje. Njen večerašnji koncert počinje u 20 časova, a sve ulaznice su rasprodate.

- Kad se stvari nekako saberu i oduzmu, najzahvalnija sam za pesme koje su postale deo mog života, kad pričamo o muzici - dodaje Kovačevićeva.

GLAS: Ovaj koncert jedan je od nastupa koji će biti realizovani ovog proljeća u nekoliko gradova u Srbiji i regionu. Šta biste rekli da je posebnost ove turneje i šta je to novo što će publika imati priliku da čuje?

KOVAČEVIĆ: U pitanju je više nego nekoliko gradova s obzirom na to da ih je petnaestak. Prošli smo već mnogo gradova, a čekaju nas Banjaluka, Bijeljina, Skoplje, Užice, Kruševac, Palić, zatim Crna Gora.

GLAS: Jedna od Vaših pjesama koje se možda posebno izdvajaju kod obožavalaca jeste pjesma “San”, nastala u saradnji sa Bajagom, a za film “Nije loše biti čovek”. Jedan od stihova u pjesmi glasi “Samoća je među nama”. Koliko smo danas istinski sami i koliko se plašimo te samoće?

KOVAČEVIĆ: Moguće da smo u dubini negde, s obzirom na količinu obaveza i brzinu života, koliko god bili okruženi bukom i trkom zapravo usamljeni. Socijalne mreže su posebno tome doprinele, što je potpuni paradoks, ali je istina.

GLAS: Kakva iskustva nosite što se rada i igranja u filmu “Nije loše biti čovek” tiče?

KOVAČEVIĆ: “Nije loše biti čovek” jeste jedan tako poseban i drugačiji film, mlad, nesvakidašnji. Bilo je ogromno zadovoljstvo biti deo ovog seta i muzike. Moj najveći i najvažniji zadatak bio je zapravo snimanje samih pesama. Snimanje scena kasnije je bilo nalik snimanju spotova. Muzika iz filma je objavljena za “Croatia records”,  tu je i ploča što je posebno lepo.

GLAS: Ljubav je čest motiv u Vašim pjesmama. Da li je ljubav neka vrsta svjetlosti u sve mračnijem svijetu u kojem živimo i da li bi svijet bio manje mračan da je više te ljubavi, svuda?

KOVAČEVIĆ: Sigurno da bi, ali ko bi onda pisao ljubavne pesme?

GLAS: Da li je muzika Vaša sloboda? I u čemu uopšte postoji sloboda (kada govorimo o stvaranju i o umjetnosti)?

KOVAČEVIĆ: U muzici imam svoj prostor, pre svega iznutra, u kome znam kako da se krećem i kad god život deluje komplikovano i pred svim iskušenjima, taj moj unutrašnji prostor i život mi zaista pomažu da se bolje orijentišem i u realnosti.

GLAS: Na čemu trenutno radite i da li uskoro možemo da očekujemo nešto novo?

KOVAČEVIĆ: Toliko se radujem novim pesmama, u pitanju su dve numere za koje sam pisala muziku, produkciju i aranžman potpisuje Darko Dimitrov a tekstove Vladimir Danilović, moj dragi tim sa kojim sam radila toliko muzike do sada. Imaćemo i dva nova spota. Snimani su u Crnoj Gori, na fantastičnoj lokaciji “One & Only Portnovi”. Reditelj je fantastični Sever Zolak. Zajedno se radujemo celom projektu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana