Легендарни првенац групе “Тајм” слави пола вијека: Први класик домаћег рока

Бранислав Предојевић
Легендарни првенац групе “Тајм” слави пола вијека: Први класик домаћег рока

ЗАГРЕБ - Прије тачно 50 година загребачки “Југотон” објавио је истоимени дебитантски албум загребачког рок бенда “Тајм”, један од првих домаћих ауторских рок албума, који данас има култни статус код љубитеља регионалног рока.

Групу је формирао пјевач Дадо Топић, након што је напустио београдску “Корни групу”, у коју је стигао из осјечких “Динамита” 1969. године, желећи да сопствени ауторски потенцијал претвори у конкретне пјесме.

Током 1971. године долази у Загреб, гдје уз помоћ менаџера и продуцента Владимира Михаљека Михе окупља екипу за свој бенд назвавши га “Тајм”, симболично изражавајући тим именом долазак новог времена у својој каријери. У првој постави окупља се невјероватна група свирача у саставу Тихомир Поп Асановић (клавијатуре), Ведран Божић (гитара), Марио Маврин (бас), Ратко Дивјак (бубњеви) и Бране Ламберт Живковић (клавир и флаута), а фронтмен Дадо Топић истицао је како не жели да буде као други бендови, него жели да свирају нешто јединствено и другачије.

Ускоро улазе у студио, а од укупно пет пјесама на албуму, четири је, као аутор музике и текста, написао Дадо Топић - “Истина машина”, “Хегедупа Упа”, “За који живот треба да се родим” и “Пјесма Но 3”, балада за коју све до израде албума није имао назив, па је остала означена као трећа по реду. За пјесму “Краљ алкохол” музику је компоновао Алберто Краснић (бивши “Динамити”), а стихове написао Топић.

Сама плоча својим спојем рок и блуз гитарских импровизација, џез и фанк ритмова, те страственим Топићевим пјевањем, брзо стиче култни статус код публике, додатно потврђен фантастичним концертима групе и бројним похвала критике, која је брзо препознала вриједност музике. Доајен домаћег рок новинарства Петар Поповић написао је за овај албум да је тренутак вјечности и домаћи одговор остатку рок планете.

- Појава те плоче драгоцјен је тренутак вјечности већи од свих неприлика. У снимљеном звуку не чује се само мајсторство музичара, већ и богатство њихових душа. То је наш вриједносни одговор на глобална музичка догађања почетком седамдесетих - рекао је Поповић.

Значај албума наглашава и чињеница да је био један од првих аутентичних домаћих рок албума, али никад није успио да реализује огромни комерцијални и креативни потенцијал на адекватан начин, како због личних промјена, тако и због мањка подршке у  “Југотону”, јер тадашњи уредници нису вјеровали у комерцијални потенцијал, па је плоча штампана у само 500 примјерака. Први је тираж продат истог дана и албум је поново пуштен у продају, и то опет у 500 примјерака.

Албум “Тајм” још се годинама доштампавао, јер је продаван сваки примјерак који је доспијевао на тржиште, а плоча је стекла митски статус код љубитеља домаћег рока.

Реиздања

Албум је 1990. године добио ЦД издање, а оригиналном материјалу су додате бонус пјесме “Македонија” и “Да ли знаш да те волим”.

Прије неколико година поновно је објављено ремастеризовано ЛП издање, које је опет изазвало медијску пажњу, али и потражњу међу љубитељима винила. У попратним биљешкама Златко Гал, музички критичар и новинар, написао је да је албум дочекан као вјесник новог времена, а “Тајм” као права супергрупа прогресивног рок звука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана