Legendarni prvenac grupe “Tajm” slavi pola vijeka: Prvi klasik domaćeg roka

Branislav Predojević
Legendarni prvenac grupe “Tajm” slavi pola vijeka: Prvi klasik domaćeg roka

ZAGREB - Prije tačno 50 godina zagrebački “Jugoton” objavio je istoimeni debitantski album zagrebačkog rok benda “Tajm”, jedan od prvih domaćih autorskih rok albuma, koji danas ima kultni status kod ljubitelja regionalnog roka.

Grupu je formirao pjevač Dado Topić, nakon što je napustio beogradsku “Korni grupu”, u koju je stigao iz osječkih “Dinamita” 1969. godine, želeći da sopstveni autorski potencijal pretvori u konkretne pjesme.

Tokom 1971. godine dolazi u Zagreb, gdje uz pomoć menadžera i producenta Vladimira Mihaljeka Mihe okuplja ekipu za svoj bend nazvavši ga “Tajm”, simbolično izražavajući tim imenom dolazak novog vremena u svojoj karijeri. U prvoj postavi okuplja se nevjerovatna grupa svirača u sastavu Tihomir Pop Asanović (klavijature), Vedran Božić (gitara), Mario Mavrin (bas), Ratko Divjak (bubnjevi) i Brane Lambert Živković (klavir i flauta), a frontmen Dado Topić isticao je kako ne želi da bude kao drugi bendovi, nego želi da sviraju nešto jedinstveno i drugačije.

Uskoro ulaze u studio, a od ukupno pet pjesama na albumu, četiri je, kao autor muzike i teksta, napisao Dado Topić - “Istina mašina”, “Hegedupa Upa”, “Za koji život treba da se rodim” i “Pjesma No 3”, balada za koju sve do izrade albuma nije imao naziv, pa je ostala označena kao treća po redu. Za pjesmu “Kralj alkohol” muziku je komponovao Alberto Krasnić (bivši “Dinamiti”), a stihove napisao Topić.

Sama ploča svojim spojem rok i bluz gitarskih improvizacija, džez i fank ritmova, te strastvenim Topićevim pjevanjem, brzo stiče kultni status kod publike, dodatno potvrđen fantastičnim koncertima grupe i brojnim pohvala kritike, koja je brzo prepoznala vrijednost muzike. Doajen domaćeg rok novinarstva Petar Popović napisao je za ovaj album da je trenutak vječnosti i domaći odgovor ostatku rok planete.

- Pojava te ploče dragocjen je trenutak vječnosti veći od svih neprilika. U snimljenom zvuku ne čuje se samo majstorstvo muzičara, već i bogatstvo njihovih duša. To je naš vrijednosni odgovor na globalna muzička događanja početkom sedamdesetih - rekao je Popović.

Značaj albuma naglašava i činjenica da je bio jedan od prvih autentičnih domaćih rok albuma, ali nikad nije uspio da realizuje ogromni komercijalni i kreativni potencijal na adekvatan način, kako zbog ličnih promjena, tako i zbog manjka podrške u  “Jugotonu”, jer tadašnji urednici nisu vjerovali u komercijalni potencijal, pa je ploča štampana u samo 500 primjeraka. Prvi je tiraž prodat istog dana i album je ponovo pušten u prodaju, i to opet u 500 primjeraka.

Album “Tajm” još se godinama doštampavao, jer je prodavan svaki primjerak koji je dospijevao na tržište, a ploča je stekla mitski status kod ljubitelja domaćeg roka.

Reizdanja

Album je 1990. godine dobio CD izdanje, a originalnom materijalu su dodate bonus pjesme “Makedonija” i “Da li znaš da te volim”.

Prije nekoliko godina ponovno je objavljeno remasterizovano LP izdanje, koje je opet izazvalo medijsku pažnju, ali i potražnju među ljubiteljima vinila. U popratnim bilješkama Zlatko Gal, muzički kritičar i novinar, napisao je da je album dočekan kao vjesnik novog vremena, a “Tajm” kao prava supergrupa progresivnog rok zvuka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana