Квартет “БарабаР” наступио у Банском двору: Уникатан спој класике и фолклора

М. М.
Квартет “БарабаР” наступио у Банском двору: Уникатан спој класике и фолклора

БАЊАЛУКА - Квартет “БарабаР” наступио је у четвртак у концертној дворани Банског двора Културног центра, у оквиру љетне сезоне ове установе симболично назване “50 по 50”.

Концерт је одржан уз примјену свих прописаних мјера и препорука надлежних органа - мјерење тјелесне температуре, те обавезно ношење заштите маске и одржавање физичке дистанце.

Овај камерни састав који чине Љубица Црнобрња (виолина), Огњен Јањанин (хармоника), Зоран Вујић (перкусије) и Филип Вукелић (клавир) публици се представио ауторским нумерама које су инспирисане фолклором, а које потписује члан квартета Љубица Црнобрња.

- Ово је други пут да наступамо у Банском двору и јако смо срећни. Прошле године наступили смо у “Арт дворишту”, а сада и у концертној дворани. По реакцијама у публици, имамо осјећај да су јако лијепо прихватили наше ауторске композиције, односно ауторска дјела наше Љубице Црнобрња. Било је заиста лијепо свирати, иако је тужно што је број посјетилаца у публици ограничен, што мора постојати дистанца, али наравно, надамо се времену када то више неће бити тако - навео је је Огњен Јањанин.

“БарабаР” је основан 2018. године, са идејом да изводи ауторску музику инспирисану фолклором и етно-елементима, али засновану на нешто класичнијој основи. Временом, репертоар се проширио на валцере, танга, филмску музику као и обраде безвременских поп-рок хитова.

Само име “БарабаР” настало је  од истоимене ауторске композиције Љубице Црнобрња у којој се на занимљив начин прожимају народни мелос и ритам са класичном формом.

Јединственост квартета огледа се у томе што, захваљујући инструментима као што су виолина, клавир, хармоника и перкусије, имају скоро па неограничене могућности изражавања и исказивања кроз музику.

Састав тренутно ради на снимању ауторске музике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана