Kvartet “BarabaR” nastupio u Banskom dvoru: Unikatan spoj klasike i folklora

M. M.
Kvartet “BarabaR” nastupio u Banskom dvoru: Unikatan spoj klasike i folklora

BANjALUKA - Kvartet “BarabaR” nastupio je u četvrtak u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra, u okviru ljetne sezone ove ustanove simbolično nazvane “50 po 50”.

Koncert je održan uz primjenu svih propisanih mjera i preporuka nadležnih organa - mjerenje tjelesne temperature, te obavezno nošenje zaštite maske i održavanje fizičke distance.

Ovaj kamerni sastav koji čine Ljubica Crnobrnja (violina), Ognjen Janjanin (harmonika), Zoran Vujić (perkusije) i Filip Vukelić (klavir) publici se predstavio autorskim numerama koje su inspirisane folklorom, a koje potpisuje član kvarteta Ljubica Crnobrnja.

- Ovo je drugi put da nastupamo u Banskom dvoru i jako smo srećni. Prošle godine nastupili smo u “Art dvorištu”, a sada i u koncertnoj dvorani. Po reakcijama u publici, imamo osjećaj da su jako lijepo prihvatili naše autorske kompozicije, odnosno autorska djela naše Ljubice Crnobrnja. Bilo je zaista lijepo svirati, iako je tužno što je broj posjetilaca u publici ograničen, što mora postojati distanca, ali naravno, nadamo se vremenu kada to više neće biti tako - naveo je je Ognjen Janjanin.

“BarabaR” je osnovan 2018. godine, sa idejom da izvodi autorsku muziku inspirisanu folklorom i etno-elementima, ali zasnovanu na nešto klasičnijoj osnovi. Vremenom, repertoar se proširio na valcere, tanga, filmsku muziku kao i obrade bezvremenskih pop-rok hitova.

Samo ime “BarabaR” nastalo je  od istoimene autorske kompozicije Ljubice Crnobrnja u kojoj se na zanimljiv način prožimaju narodni melos i ritam sa klasičnom formom.

Jedinstvenost kvarteta ogleda se u tome što, zahvaljujući instrumentima kao što su violina, klavir, harmonika i perkusije, imaju skoro pa neograničene mogućnosti izražavanja i iskazivanja kroz muziku.

Sastav trenutno radi na snimanju autorske muzike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana