Концертом “Загребачких солиста” завршен фестивал “Јесења соната”

Срна
Концертом “Загребачких солиста” завршен фестивал “Јесења соната”

БАЊАЛУКА - Концертом једног од најбољих европских гудачких оркестара “Загребачки солисти”, у Бањалуци је завршен 4. Интернационални музички фестивал “Јесења соната”.

На концерту у Културном центру Бански двор у Бањалуци “Загребачки солисти” извели су композиције Келемана, Моцарта, Шуберта и Бокеринија, показавши сву раскош и богатство јединственог извођачког израза овог гудачког ансамбла, саопштено је из овог културног центра.

Загребачке солисте чине: Сретен Крстић - концертни мајстор, Крунослав Марић, Ђана Кахриман, Давор Филипс, Иван Новинц, Мислав Павлин – виолине, Хрвоје Филипс, Марко Отмачић – виоле, Смиљан Мрчела, Јасен Челфи – виолончела и Марио Ивеља – контрабас.

Они изводе репертоар који укључује барокна, класична, романтична, али и дјела савремене музике, с посебном пажњом усмјереном на актуелизацију ранијих, али и представљање млађих генерација домаћих композитора. Снимили су више од седамдесет носача звука, и то за реномиране издавачке куће из европе и свијета.

“Посљедњи пут жЗагребачки солистиж у Бањалуци су наступили 1989. године и ово је за нас био врло битан концерт и повратак у овај лијепи град, у ову невјероватну дворану. Наступили смо у многим дворанама, а ова у Бањалуци је једна од најбољих у цијелом свијету. Заиста је велико искуство свирати овдје и вриједило је доћи”, рекао је виолиниста Крунослав Марић.

Фестивала као што је “Јесења соната”, додаје он, треба бити више.

“Врхунска музика се треба чути више. Често имамо могућност да свирамо и у другим градовима у окружењу. Били смо недавно у Београду, Сарајеву, Црној Гори, Љубљани и заиста увијек весели када се ради један овако добар програм у нашој средини. Све похвале организатору за програм овогодишњег фестивала”, нагласио је Марић.

Директор Банског двора Младен Матовић истиче да је овај фестивал већ постао традиционалан и препознатљив, те изразио увјерење да ће у будућности још снажније стимулисати музички и културни развој града и Републике Српске, те на радост публике, сваке године половином октобра у Банском двору окупљати најзначајнија имена домаће, регионалне и свјетске музичке сцене.

“Поред наше основне намјере да и у овим сложеним околностима не прекинемо традицију одржавања фестивала, након пет успјешно реализованих концертних вечери и наступа еминентних музичких умјетника из Аустрије, Србије, Италије, Хрватске и Републике Српске, могло бисмо нескромно закључити да је иза нас најбоље издање жЈесење сонатеж до сада”, истакао је Матовић.

Он је нагласио да ће Бански двор настојати да одржи континуитет организовања репрезентативних програмских садржаја у властитој продукцији, константно радећи на њиховом развоју и унапређењу у продукцијско-организационом и квалитативном смислу.

Као и на свим протеклим догађајима у Банском двору током сваке фестивалске вечери било је обавезно ношење заштитне маске и дезинфекција руку на улазу.

Покровитељи фестивала су Град Бањалука, Министарство просвјете и културе Републике Српске, а банка партнер Банског двора је Адико банка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана