Koncertom “Zagrebačkih solista” završen festival “Jesenja sonata”

Srna
Koncertom “Zagrebačkih solista” završen festival “Jesenja sonata”

BANjALUKA - Koncertom jednog od najboljih evropskih gudačkih orkestara “Zagrebački solisti”, u Banjaluci je završen 4. Internacionalni muzički festival “Jesenja sonata”.

Na koncertu u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci “Zagrebački solisti” izveli su kompozicije Kelemana, Mocarta, Šuberta i Bokerinija, pokazavši svu raskoš i bogatstvo jedinstvenog izvođačkog izraza ovog gudačkog ansambla, saopšteno je iz ovog kulturnog centra.

Zagrebačke soliste čine: Sreten Krstić - koncertni majstor, Krunoslav Marić, Đana Kahriman, Davor Filips, Ivan Novinc, Mislav Pavlin – violine, Hrvoje Filips, Marko Otmačić – viole, Smiljan Mrčela, Jasen Čelfi – violončela i Mario Ivelja – kontrabas.

Oni izvode repertoar koji uključuje barokna, klasična, romantična, ali i djela savremene muzike, s posebnom pažnjom usmjerenom na aktuelizaciju ranijih, ali i predstavljanje mlađih generacija domaćih kompozitora. Snimili su više od sedamdeset nosača zvuka, i to za renomirane izdavačke kuće iz evrope i svijeta.

“Posljednji put žZagrebački solistiž u Banjaluci su nastupili 1989. godine i ovo je za nas bio vrlo bitan koncert i povratak u ovaj lijepi grad, u ovu nevjerovatnu dvoranu. Nastupili smo u mnogim dvoranama, a ova u Banjaluci je jedna od najboljih u cijelom svijetu. Zaista je veliko iskustvo svirati ovdje i vrijedilo je doći”, rekao je violinista Krunoslav Marić.

Festivala kao što je “Jesenja sonata”, dodaje on, treba biti više.

“Vrhunska muzika se treba čuti više. Često imamo mogućnost da sviramo i u drugim gradovima u okruženju. Bili smo nedavno u Beogradu, Sarajevu, Crnoj Gori, Ljubljani i zaista uvijek veseli kada se radi jedan ovako dobar program u našoj sredini. Sve pohvale organizatoru za program ovogodišnjeg festivala”, naglasio je Marić.

Direktor Banskog dvora Mladen Matović ističe da je ovaj festival već postao tradicionalan i prepoznatljiv, te izrazio uvjerenje da će u budućnosti još snažnije stimulisati muzički i kulturni razvoj grada i Republike Srpske, te na radost publike, svake godine polovinom oktobra u Banskom dvoru okupljati najznačajnija imena domaće, regionalne i svjetske muzičke scene.

“Pored naše osnovne namjere da i u ovim složenim okolnostima ne prekinemo tradiciju održavanja festivala, nakon pet uspješno realizovanih koncertnih večeri i nastupa eminentnih muzičkih umjetnika iz Austrije, Srbije, Italije, Hrvatske i Republike Srpske, moglo bismo neskromno zaključiti da je iza nas najbolje izdanje žJesenje sonatež do sada”, istakao je Matović.

On je naglasio da će Banski dvor nastojati da održi kontinuitet organizovanja reprezentativnih programskih sadržaja u vlastitoj produkciji, konstantno radeći na njihovom razvoju i unapređenju u produkcijsko-organizacionom i kvalitativnom smislu.

Kao i na svim proteklim događajima u Banskom dvoru tokom svake festivalske večeri bilo je obavezno nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu.

Pokrovitelji festivala su Grad Banjaluka, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a banka partner Banskog dvora je Adiko banka.

Preminula Merima Njegomir
Preminula Merima Njegomir
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana