Концерт "JazzBless" бенда у Банском двору: Џез животна филозофија и свјетски језик

Данко Кузмановић
Концерт "JazzBless" бенда у Банском двору: Џез животна филозофија и свјетски језик

Бањалука - Концертом бањалучког џез састава "JazzBless band" сутра ће бити отворена трећа сезона догађаја у "Арт дворишту" Банског двора Културног центра.

"JazzBless band" је састав који изводи традиционалне џез стандарде, како инструменталне тако и њихове вокално-инструменталне верзије. Наступали су на бројним џез фестивалима, различитим културним манифестацијама, а препознатљиви су и по квалитетним клупским наступима. Концерт ће почети у 21 час.

- На репертоару су џез стандарди који се свирају широм света. Свирају их сви џезери. Ти стандарди се изводе на разне начине, а  од самих извођача зависи какав ће бити приступ томе и на који начин они то презентују публици. Џез је на неки начин и животна филозофија, али и светски језик. Стандард је увек исти, што се тиче саме хармоније и концепције, али у импровизацији, што и чини џез, ту се разликује од извођача до извођача - казао је за "Глас Српске" гитариста састава Марин Милутиновић.

За овај пут састав је изабрао 15 култних џез стандарда, у којима ће публика имати прилику да ужива.

- У џезу некада није толико битан композитор колико је битан извођач. Изабрали смо 15 џез стандарда. Половину ћемо изводити инструментално, без вокала, а половину са вокалом. Имамо врхунску певачицу Даниелу Ерцег из Београда - рекао је Милутиновић.

"JazzBless band" чине Даниела Ерцег (вокал), Марин Милутиновић (гитара), Јован Ерцег (клавијатура), Предраг Ковачевић (бас) и Дамир Ћорковић (бубањ).

- Сада нас има пет у екипи, а стандардно смо четворка. Појачани смо за клавијатуристу Јована, који је одличан и дубоко је ушао у џез - истакао је Милутиновић.

Милутиновић сматра да у Бањалуци влада велико интересовање за џез, али да постоји врло мало садржаја и фестивала посвећених овој музичкој форми.

- Интересовање за џез дефинитивно постоји. У току зиме у Бањалуци је био отворен и џез клуб. Жао ми је што се то затворило. Сваки озбиљнији град би требало да има џез клуб, јер постоји публика, дефинитивно. Кроз тај џез клуб би се ширила и љубав. Људи не могу да воле оно што не познају. Џез би био далеко више популаран када би га било више у медијима и на телевизији. Наравно, било би добро када бисмо имали и мало више фестивала посвећених џезу. Ове године смо прославили џез у Башти сљезове боје 30. априла. У Бањалуци има много добрих бендова и младих индивидуалаца - објаснио је Милутиновић.

Љубав према музици

- Волимо џез зато што садржи одређене елементе страсти у музичком изражају и зато што се никад у извођењу не зна како ће пјесма завршити. То је оно што нас привлачи овој врсти музике. И на крају, као пријатељи, волимо да свирамо џез и да уживамо у осјећају који нам пружа - навели су чланови састава.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана